Hvordan merker jeg at hesten har en seneskade?

En mindre alvorlig seneskade gir ikke alltid så tydelige symptomer. En lett varmeøkning og hevelse over den skadde senen som raskt forsvinner, kan være de eneste tegnene. Alvorligere skader gir mer varme, hevelse og smerte ved trykk over den skadde senen. Ved kraftigere skader ser man en tydelig konturforstyrrelse i området. Det er vanlig at hesten blir halt, men haltheten pleier å minske betydelig etter bare noen dager. Ved kraftigere seneskader risikerer man at haltheten blir kronisk.

Hesten kan oppleve en eller flere av disse symptomene: 

  • Varm i området rundt den skadde senen
  • Hevelse i området rundt den skadde senen
  • Smerte ved trykk over den skadde senen
  • Konturforstyrrelse i området der den skadde senen ligger
  • Halthet 

Hva kan jeg gjøre selv?

  1. Kjøle ned benet 
    De første 48 timene etter en skade er det lurt å kjøle ned hestens ben. Ved å kjøle ned området skaden er, minsker hevelsen og dermed kan legningen forbedres. Kjøl benet 3-4 ganger per døgn, ca. 15-20 minutter per gang. Enten med rennende kaldt vann eller med kjølebandasje.
  2. Bandasjer benet
    Bruk et underlag og en vanlig uelastisk bandasje og bandasjer fra framkneet til og med koden, alternativt fra haseleddet til og med koden. Å bandasjere benet kan forbedre legingen, fordi hevelsen minsker. Bandasjen bør byttes daglig.
  3. La hesten hvile til veterinæren har undersøkt hvor alvorlig skaden er
    Du bør alltid kontakte veterinær dersom du mistenker en seneskade, slik at hesten raskt får rett behandling.

Hva gjør veterinæren?

Veterinæren kjenner på det skadde benet for å lete etter tegn på betennelse. Det vil si varme, hevelse og / eller smerte. Veterinæren undersøker også om hesten er halt. Ved en mistenkt seneskade er den beste undersøkelsesmetoden ultralyd. Ved hjelp av ultralyd kan man studere senen både opp langs senen og i tverrsnitt for å se etter skade. Ultralyden kan også brukes til å følge helingsprosessen. 

For å gi støtte til den skadde senen, kan det være veterinæren anbefaler bruk av ulike typer av støttebandasje. Meningen med behandlingen er å redusere betennelsen så raskt som mulig for å minske dannelsen av arrvev og øke sjansen for en god helning slik at hesten kan bli bra igjen.

Det akutte stadiet er over, hva skjer nå?

Seneskader heler langsomt. For å oppnå best mulig resultat, er det viktig å følge veterinærens råd om hvordan hesten skal behandles og opptrenes. Så snart det er mulig av hensyn til skaden, skal hesten begynne å røre på seg i kontrollerte former, på et hardt, jevnt underlag. Det bør skje ved at man leier hesten, lar den gå i skrittemaskin, eller rir hesten i skritt. Etterhvert økes treningsmengden.

Gjennom å følge med på skaden med jevnlige ultralydundersøkelser, kontrollerer veterinæren at helingen går som den skal og at treningsnivået øker i passe takt.

Følger av seneskader

En hest som har hatt en seneskade, har større risiko for å få det igjen, da en sene som en gang har blitt skadet aldri blir like sterk som en normal sene. Jo mer alvorlig skaden er, desto større er sjansen for at hesten får varige mèn. Det er vanlig at hesten får en kronisk fortykning i det skadde området på grunn av arrvev. En annen følge er sammenvoksning med omkringliggende vev. Vedvarende halthet kan også forekomme.