Tilpasninger i miljøet
Termoreguleringen hos gamle hester er ikke lenger like god som hos de yngre. Derfor vil de ofte ha ekstra behov for et godt og varmt dekken på kalde og våte vår og-høstdager samt om vinteren, slik at de ikke fryser.
Det er også viktig å sørge for at hesten ikke blir for varm. En gammel myte er at man kan kjenne på hestens ører om hesten fryser eller er varm. Dette er ikke en pålitelig indikasjon. Kjenn i stedet godt under dekkenet over krysset på hesten, for å få en følelse av om den er for varm eller kald.
Mosjon
Mange eldre hester kan fortsatt ris på rolige skritteturer, men orker som oftest ikke like lange og aktive turer som tidligere. Tilpass derfor turene etter hestens form, behov og helse.
Om vinteren kan små paddocker som vi tradisjonelt setter hesten i, føre til at hesten ikke beveger seg så mye i løpet av dagen. Hvis hesten er pensjonert fra ridning bør du ta den med på daglige korte leieturer i skritt, slik at den får mulighet til å bevege seg.
Hvis hesten går på et stort beite om sommeren, får den som oftest bevege seg nok selv. Dette gjelder også hester som står på en stor utegang året rundt.
Helsesjekk
Alle hester, og spesielt de eldre hestene, bør undersøkes av en veterinær minst 1–2 ganger årlig. Veterinæren pleier da blant annet å ta en generell helsesjekk, vurdere hestens hold, undersøke bevegelse og munnhulen.
Ofte kommer endringene gradvis, og det kan derfor være vanskelig å vurdere hva som er normal alderdom og hva som kan være sykdomsrelatert. Spør veterinæren om tilpassede råd for din hest.
Eksempler på vanlige helseproblemer hos eldre hester:
- Tannproblemer som kan føre til vanskeligheter med å tygge og spise.
- Blir for tynn, spesielt om vinteren. En hest i normalt hold har ribbein som kjennes, men bare skimtes.
- Blir overvektig. Dette er også viktig å prøve å unngå, da sykdommer og skader kan komme av tung belastning.
- Stoffskiftesykdommer som Equint Metabolsk Syndrom (EMS) og Pituitary Pars Intermedia Dysfunktion (PPID), tidligere kalt Cushings syndrom, ses ofte på eldre hester. Sykdommene kan blant annet føre til forfangenhet som er en svært smertefull tilstand i hestens høver. PPID kan også føre til at hesten får lang pels og ikke røyter som normalt.
Smertelindring
Mange gamle hester kan ha behov for å stå på smertelindring under lengre eller kortere tid. Dette vil ikke nødvendigvis forlenge livstiden, men kan gjøre at hesten kan ha en bedre livskvalitet i den siste tiden.
Langvarig bruk av smertelindrende medisiner fører noen ganger til andre smertefulle lidelser, som for eksempel magesår. I noen tilfeller kan det beste være å la hesten få slippe i stedet for å stå lenge på medisiner.
Noen hester med smerter/stivhet i bevegelsesapparatet kan også svare godt på å få kosttilskudd eller spesielt fôr som skal virke lindrende for gamle og stive ledd.
Snakk med veterinæren din om hva som er det beste for akkurat din hest.
Dersom du har forsikring i Agria, ta kontakt med oss for informasjon og veiledning vedrørende ditt dyrs forsikring og dokumentasjonskrav.