Utvikle en DNA-test for atopisk dermatitt hos Engelsk settere og Gordon settere
2-årig prosjekt
Frode Lingaas, NMBU
Atopisk dermatitt, AD (atopi), er en hudsykdom som forekommer både hos mennesker og en rekke ulike hunderaser. Sykdommen er utbredt hos Engelsk settere og Gordon settere. Målet med prosjektet er å gjennomføre en genetisk kartlegging for å identifisere genregioner, gener og mutasjoner som er assosiert med AD. Basert på resultatene vil det utvikles DNA-assistert seleksjon som kan bidra til å redusere forekomsten og bedre dyrevelferden. Prosjektet vil også ha positive effekter for pågående forskning på rasene.
Menneskets bestevenn – emosjonell, fysiologisk og atferdsmessig synkronisering
2-årig prosjekt
Miiamaaria Kujala, Jyväskylä universitet
I dag anses hunder som familiemedlemmer. Hvilke av de underliggende mekanismene bak dette vennskapet mellom ulike arter gjør hunden til menneskets beste venn? Dette prosjektet har som formål å avdekke de psykologiske og atferdsmessige modulatorene, samt fysiologiske og biometriske mål hos både mennesker og hunder, som har en nøytral eller positiv menneske-hund-interaksjon. Hvordan kan vi karakterisere det emosjonelle, atferdsmessige og fysiologiske båndet mellom artene?
Kan hunder påvirke risikoen for hjerte-og karsykdom?
1-årig prosjekt
Catrin Henriksson, Uppsala universitet
Prosjektet skal undersøke om det å eie hund kan påvirke antall risikofaktorer for hjerte-og karsykdom, samt om det bidrar til samfunnsnytte og bedre trivsel. Dette er en enkeltstudie, en substudie av Swedish CArdioPulmonary bioImage Study (SCAPIS). Utvalg 4604 personer. Målet med prosjektet er å undersøke om det finnes en sammenheng mellom det å være hundeeier og færre risikofaktorer for hjerte-og karsykdom. I tillegg til hvordan dette kan benyttes av ulike helseinstutisjoner og rehabiliteringsklinikker samt i helsevesenet.
Behandling av korsbåndssykdom hos små hunder. Er kirurgi alltid nødvendig?
3-årig prosjekt
Elena Modal, NMBU
Korsbåndssykdom er en smertefull, degenerativ sykdom i kneleddet og en av de vanligste årsakene til bakbenshalthet hos hunder. Kirurgisk behandling er ofte anbefalt, selv om den begrensede vitenskapelige litteraturen antyder at små hunder muligens kan behandles tilfredstillende uten. I dette prosjektet behandles små hunder med korsbåndssykdom enten med eller uten kirurgi, og gruppene vil så sammenlignes.
Granskning og lærdom av politianmeldelser relatert til dyrevelferd over 20 år fra Grønland
1-årig prosjekt
Emelie Ulrikka Andersen-Ranberg, København Universitet
Den grønlandske sledehunden er en unik hund som tåler ufattelige fysiske påkjennelser, men som likevel kan lide som alle andre dyr. Disse hundene er høyt verdsatt som kulturminner, men det har lenge vært uenighet om en høy forekomst av dyreforsømmelse og mishandling på Grønland. Denne søknaden dekker kostnader til systematisk gjennomgang av politiets registre for å samle inn data som kommer til å veilede lovverket samt øke den offentlige bevisstheten om arten og omfanget av mishandling.
Effekter av fysisk aktivitet hos hund og hundeeier: One Health-Perspektiv
3-årig prosjekt
Josefin Söder, SLU
Å unngå en stillesittende livsstil hos hund og hundeeier er svært viktig for å oppnå en langsiktig god helse og velvære for begge parter. I en landsomfattende studie og en randomisert klinisk intervensjonsstudie kommer prosjektet til å undersøke betydningen av ulike miljøfaktorer og grad av fysisk aktivitet hos svenske hunder og deres eiere. Prosjektet vil også vurdere effekten av fysisk aktivitet på hold, kroppsmål, metabolske parametere og generell velvære hos hund og hundeeier som mosjonerer sammen.
Persisterende åpen fontanelle hos små hunder og hunder predisponert for syringomyeli
1-årig prosjekt
Anna- Maria Kiviranta, Helsingfors universitet
Voksne chihuahuaer har ofte persistente åpne fortaneller (PF) som er assosiert med lav kroppsvekt, syringomyeli eller kliniske tegn som syringomyeli kan forårsake. Syringomyeli er en alvorlig sykdom der væskefylte hulrom, såkalte syrinx, oppstår inne i ryggmargen. Hunder av rasene Cavalier King Charles spaniel og Griffon Bruxellois er predisponert for syringomyeli, men det er ukjent om disse også har PF. Målet til prosjektet er å evaluere, ved hjelp av CT (Computertomografi) og MR (Magnetresonanstomografi), om PF også forekommer hos disse to syringomyeli-predisponerte rasene eller hos andre hunder med lav kroppsvekt (<5kg) som ikke er Chihuahuaer.
Studie på tilbakevendene virusutbrudd blant arktiske hunder
1-årig prosjekt
Emelie Andersen-Ranberg, København universitet
Tilbakevendende virusutbrudd blant arktiske hunder resulterer i et stort antall dødsfall blant valper og voksne hunder. Store utbrudd utsletter noen ganger nesten hele hundebestander. Likevel vet man fortsatt ikke den eksakte årsaken, eller hvilke virus disse hundene vanligvis bærer på (asymptomatisk). For eksempel valpesykevirus, et trolig viktig patogen, har ofte asymptomatiske bærere. For første gang vil man benytte en bred sekvensering for å få kunnskap om virus hos arktiske hunder, spesielt grønlandske sledehunder.
Kreftepidemiologi i den svenske hundepopulasjonen
3-årig prosjekt
Karolina Engdahl, SLU
I dette prosjektet vil det bli anvendt data fra Agria Dyreforsikring for å evaluere kreftforekomst, dødelighet og risikofaktorer for kreftutvikling hos hunder. Prosjektet vil også identifisere den brede fordelingen av kreft hos hunder og mennesker, og evaluere sammenhengen mellom miljøeksponering og kreft hos begge artene. Studien håper på å kunne bidra til å redusere forekomsten av kreft og øke velferden, da resultatene kan veilede fremtidige studier av kreftens underliggende mekanismer og belyse miljøfarer som øker risikoen for kreft.
Virkningene av sosiale forhold på velferden til kjæledyrkaniner
1-årig prosjekt
Cecilie Ravn Skovlund, København Universitet
Selv om kaninen er et sosialt dyr, holdes mange selskapskaniner alene. Dette prosjektet undersøker effektene av sosiale forhold (det å holdes alene versus det å holdes sammen) på kaninvelferd, samt effekten av ressurser og kaninrelaterte faktorer på sosiale interaksjoner. Dette vil bli evaluert gjennom atferdsobservasjoner i hjemmemiljøet. Kunnskapen som genereres kan øke sjansen for vellykkede kaninhold, og øke velferden til eier og kanin.
Behandling av seperasjonsrelaterte problemer hos hunder
2-årig prosjekt
Iben Meyer, København Universitet
Problemer relatert til seperasjonsangst hos hunder reduserer velværen for både hunder og deres eiere. Det finnes flere ulike behandlingsmetoder, men lite er kjent om effektiviteten av de forskjellige metodene. Målet med dette forskningsprosjektet er å øke kunnskapen om behandling av seperasjonsrelaterte problemer hos hund, med fokus på faktorene som skiller vellykket fra mislykket behandling.
Identifisering av nye epilepsigener hos Labrador Retrievere
1-årig prosjekt
Hannes Lohi, Helsingfors universitet
Dette prosjektet har nylig avsluttet en omfattende assjosiasjonsstudie (GWAS) med 600 Labarador Retrievere og kartlagt to loci (de spesifikke stedene på kromosomene hvor det for eksempel finnes gener) for epilepsi. Studien foreslår: i) å rekruttere nye epileptiske Labrador Retrievere, ii) å uavhengig replikere de to identifiserte genomiske loci-regionene, og iii) å identifisere sannsynlige kandidatvarianter med eksisterende sekvenseringsdata. Dersom den lykkes, vil denne 1-årige studien validere nye epilepsiloci for å forbedre diagnostikk, forståelse og behandlingen av epilepsi hos Labrador Retrievere og muligens andre raser.
Her kan du lese mer om Agrias forskningsfond