Slik oppbevarer du best grovfôret
Høsten er her, og mange kjører vinterens grovfôr inn for lagring. Men pass på å lagre det riktig, hvis ikke kan det fort bli dyrt.
Ulike fôr til hesten
Man skiller på ulike fôr til hesten. Her forklarer vi blant annet forskjellen på grovfôr, kraftfôr og saftfôr.
Hvor mye vann må hesten drikke?
Hester består på samme vis som andre pattedyr, av 60–70 prosent vann. Væsketap som overstiger 10 prosent av kroppsvannet, er i de fleste tilfellene livstruende. Fri tilgang til vann, spesielt på varme dager, er en livsviktig nødvendighet.
Magesekken
Ettersom hesten er anpasset for å spise fôr som tar lang tid å samle inn, tygge og svelge har den ikke behov av en stor magesekk.
Mineraltilførsel på beite
Hesten bør ha tilgang på mineralfôr også på beite, ettersom det er vanskelig å avgjøre om hesten får i seg alle mineraler den trenger på det begrensede området den har å bevege seg på.
Gi hesten tilstrekkelig med vann
De fleste vet at hester som lever i frihet spiser gress større deler av døgnet. Men man tenker kanskje ikke på at hestene samtidig får i seg mye væske ettersom gresset består av nærmere 80 prosent vann. En hest som står oppstallet får kun i seg 15 prosent vann fra høy og havre.
Viktig at hesten har fri tilgang til vann i stallen
Under høst- og vintermånedene er tilgangen til beite begrenset. Tiden i hagen pleier også å forkortes under disse månedene, noe som gjør at det er ekstra viktig at hesten har fri tilgang til vann i stallen.
Tilpass hestens fôrmengde etter kulda
Det er ditt ansvar som hesteeier å tilpasse pleie og fôring etter hestens størrelse, kondisjon, bruksområde og oppstallingsmåte, også på vinteren.
Fôr og fôring av hest
Et balansert næringsinntak er av stor betydelse for at hesten skal kunne prestere godt og ha det bra. Som hesteeier er du ansvarlig for at hesten din fôres med et fôr som er korrekt for dens hverdag. Her gir vi deg informasjon om fôr og fôring av hest som kan hjelpe deg til å finne det fôret som passer hesten din best.
11 råd om hester og fôr
Fôrmarkedet for hester blir større og større, og utbudet mer og mer komplisert. Her lister vi noen enkle regler rundt fôring av hest som kan være bra å huske på.