Likevel finnes det noen ting vi bør tenke på for at hesten vår skal ha det best mulig.

Forfangenhet på beitet

Forfangenhet kan oppstå når det blir forstyrrelser i hestens tarmflora som følge av overforing eller raske forbytter. I det akutte stadiet oppstår kraftig smerte og varme i hoven. Dette kan gå over til å bli kroniske forandringer, som gjør at hesten ikke lenger kan brukes til ridning og kjøring. Sykdommen forekommer hos alle hesteraser, men rammer særlig ponnier. Tenk på å ta det rolig og gradvis når du slipper hesten på et frodig beite.

Skygge og beskyttelse - viktig på beitet

Et bra hestebeite skal ha beskyttende vegetasjon der hestene kan få tilgang til skygge. Også en slags form for beskyttelse mot vind er nødvendig. Dette kan være vegetasjon eller en bygning som hestene har tilgang til hele døgnet. Hestene må også ha tilgang til friskt vann gjennom hele beitesesongen, akkurat som resten av året.

Bekjemp insekter

Fluene, myggen, bremsen, flåtten og knotten er sommerhalvårets store plager for hestene, men som hesteeier kan du faktisk gjøre en del for å lindre plagen. En fluebeskytter på grimen kan være et godt alternativ og består av frynser som beskytter hestens øyne. Den kan brukes både på beitet og når hesten trenes. Det finnes også middel som holder insektene borte, forhør deg med din veterinær. Hester som går på beite får lett flueegg i øynene, noe som kan gi betennelser. Skyll med øyebad!

Plutselig halthet kan være hovbyll

Plutselige, kraftige haltheter uten tegn til ytre skade stammer ofte fra hoven. Økt varme i hoven, hevelse i ballegropen samt kraftig puls i fotens arterier er tegn som tyder på hovbyll.

Årsaken er ofte at hesten har trampet på en stein eller annen hard gjenstand. Det oppstår da en smertefull blødning i hovens lærhud, og i blant trenger bakterier inn og infeksjon oppstår. For å lokalisere og behandle en hovbyll behøver man veterinærens hjelp, og veterinæren kan også utelukke at en mer alvorlig skade som for eksempel en hovbensfraktur foreligger.

Som hesteeier kan man aktivt forebygge hovbyll. Unngå trening på uegnet underlag, legg såle på hester med sensitive høver, og slipp ikke ut nedverkede beitehester med tynnere såle enn det de har når de er skodd. En vanlig årsak til at føll blir halte er nettopp hovbyll.

 


 

Agrias hestekalender:

Agrias hestekalender inneholder 12 deler som gir deg aktuelle tips og råd hver måned. For å ta del av alle, se linkene under:

Hestekalender Januar
Hestekalender Februar
Hestekalender Mars
Hestekalender April
Hestekalender Mai
Hestekalender Juni
Hestekalender Juli
Hestekalender August
Hestekalender September
Hestekalender Oktober
Hestekalender November
Hestekalender Desember