Forfangenhet ved beitegang
Forfangenhet kan oppstå ved forstyrrelser i hestens tarmflora som følge av overfôring eller brått fôrbytte. I den akutte fasen oppstår det kraftig smerte og varme i hoven. Dette kan gå over til kroniske forandringer, og gjøre hesten ubrukelig. Sykdommen forekommer hos alle hesteraser, men rammer oftest ponnier. Tenk på å ta det forsiktig når du slipper hesten på et frodig vårbeite!
Hva er et bra beite?
Beitet er både et livsmiljø og en næringskilde for hesten. Den hesteeieren som ser på beitet bare som en plass for passiv ”forvaring” av hesten kan aldri utnytte beitets mange fordeler. Et bra beite skal være tilstrekkelig stort, minst 1/2 - 1 hektar per hest og inneholde mange forskjellige gressorter med ulike vekstsykluser. På denne måten vil beite kunne gro også under beiteperioden. Kraftig gjødslede innhegninger kan iblant tilby et altfor næringsrikt beite. Disse bør deles opp i mindre hager der hestene kan veksle på å gå.
Tilgang til rent vann samt mineral- og saltstein er veldig viktig. Korrekt gjerde, med fungerende strømtråd eller strømbånd, sparer tid, penger og bekymringer. Piggtråd er bannlyst i moderne hestehold og elektriske nylontau forårsaker årlig en hel del skader. Unnvik skarpe hjørner når du gjerder inn beitet. Forsøk å gjøre hjørnene myke og runde.
Rhodococcusinfeksjon – et alvorlig problem for føll
Rhodococcus Equi er en jordlevende bakterie som angriper føllets lungevev slik at byller dannes. Føllet får høy feber og har vanskelig for å puste, og ofte ser man at føllet presser ut luft med hjelp av bukmusklene. Hoste, høy feber og pussblandet neseflod er også symptomer på rhodococcusinfeksjon. Mange ganger mislykkes behandlingen og ofte dør et angrepet føll av blodforgiftning. Prognosen forbedres hvis behandling med en spesiell antibiotika settes i gang tidlig.
Sykdommen bryter lettest ut der mange hester er samlet på et begrenset område. Hestene virvler opp støv og jordpartikler, slik at bakteriene kommer inn i føllets luftveier. Jordstøv er en høy risiko for føll, og Agria støtter forskning for å forbedre problemet.
Pollenallergier
Akkurat som mennesker kan hester få pollenallergi. Disse arter seg på forskjellige måter. En pollenallergi åpner ofte veien til en bakteriologisk- eller virusbetinget infeksjon. Kontakt veterinæren din om du mistenker pollenallergi!
Når veterinæren tilkalles
Pass på at det finnes folk på plass når veterinæren kommer – helst burde du som eier selv være der. Skriv på forhånd ned hva som skal gjøres med hesten, slik at ingenting blir glemt. Hesten skal være ren og stå inne. Veterinæren skal ikke trenge å vente på en hest som løper rundt i en gjørmete paddock.
Sørg for at belysningen i stallen er tilstrekkelig samt at strømuttak finnes tilgjengelig. Du bør også ha ordnet vaskemuligheter og ha tatt temperaturen på hesten før veterinæren kommer. Den som håndterer hesten bør være hestekyndig.
Føllet kan korrigeres
Utvikler føllet seg skjevt? Man kan korrigere feilaktige beinstillinger hos føll, med noen unntak. Denne jobben må påbegynnes tidlig, Det er ikke en "quick fix", og forandringen må spres over en rekke korrigeringer. Pass på at føllet ditt får mulighet til mosjon ute på et fast underlag. Ett mykt stråunderlag gir ikke bra forutsetninger for en sunn utvikling av føllets benbygning og hover. Alle korrigerende inngrep bør utføres i samråd med veterinær og utdannet hovslager.
Agrias hestekalender:
Agrias hestekalender inneholder 12 deler som gir deg aktuelle tips og råd hver måned. For å ta del av alle, se linkene under:
Hestekalender Januar
Hestekalender Februar
Hestekalender Mars
Hestekalender April
Hestekalender Mai
Hestekalender Juni
Hestekalender Juli
Hestekalender August
Hestekalender September
Hestekalender Oktober
Hestekalender November
Hestekalender Desember