Hva skiller hesteambulansen fra en vanlig hestehenger?
Denne spesialtilpassede hestehengeren, som er utviklet av Ifor Williams i samarbeid med Bjerke Dyrehospital, innehar blant annet en undersøkelsesboks. En slik undersøkelsesboks, også kalt tvangsboks, brukes ofte på klinikkene når hestene undersøkes og behandles. Dette for at hesten skal stå trygt og i ro.
Undersøkelsesboksen har justerbare sidelemmer og dør både i front og bak. Boksen kan trilles helt av hengeren som gjør at veterinæren kan gjøre de undersøkelsene som er nødvendig før hesten eventuelt lastes på hengeren og kjøres til nærmeste klinikk.
Les også: Vintertips for frosne ryttere
Nyttige magestropper
Det er justerbare magestropper festet i undersøkelsesboksen. De kan være veldig nyttige dersom hesten for eksempel har skadet et bein eller har kolikk. Magestroppene hjelper hesten ved at de avlaster for eksempel et skadet bein. De kan også brukes ved kolikk eller andre lidelser der hesten ikke skal legge seg ned.
Magestroppene demonstrert på kunstig hestemodell.
Inne i hengeren
Hvis veterinæren kommer til den konklusjonen at hesten må til en klinikk raskest mulig, vinsjes hele undersøkelsesboksen og hesten på hengeren, hvorpå den festes godt fast med hurtigkoblinger.
Inne i hengeren er det medisinskap med alt veterinæren trenger for det akuttmedisinske under transporten. Det er et kamera så man kan følge med på hvordan hesten har det fra bilen, samt ekstra godt lys og ventilasjon.
Stolte av prosjektet
Både initiativtaker Bjerke Dyrehospital, produsent Ifor Williams, sponsorene Durenger, Andresen Dressage, Danske Bank og Agria Dyreforsikring er veldig stolte av dette viktige bidraget til hestenæringen i Norge.
– Da Bjerke Dyrehospital spurte om vi ville være med på dette prosjektet, svarte vi gladelig ja! Hesteambulansen treffer virkelig midt i kjernen på det vi holder på med hver dag, nemlig dyrevelferd, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.
Klinikknøytral
Hesteambulansen vil stå på Bjerke Dyrehospital, og lånes ut til arrangører av ulike hestearrangementer der det er mange hester samlet, for selvkost. Håpet er at dette vil kunne hjelpe og redde mange hester som ellers måtte bli avlivet i felt eller i konkurransesituasjoner. Den spesialtilpassede hengeren er klinikknøytral, det vil si at hester som trenger akutt hjelp vil kjøres til nærmeste klinikk.
– Det er helt fantastisk å se det ferdige resultatet av prosjektet! Jeg er jo hesteeier selv, og er overbevist om at hesteambulansen kan bidra til å hjelpe mange hester i nød, avslutter Broholm Einarsen.
Kim Brandsnes demonstrerer hvordan undersøkelsesboksen og hesten rulles på hesteambulansen.