Hold dere varme

Hvor godt hesten din tåler kulde preges av faktorer som helse, alder, hold og hårlag. Av naturlige årsaker tåler en hest med god vinterpels kulden bedre enn en klipt hest med kort pels.

Skal hesten din gå utendørs hele eller store deler av døgnet i kaldt vær, må den gradvis tilvennes dette. Hester på utegang skal også ha tilgang til et leskur hvor de kan hvile seg og søke ly for vær og vind.

Merk deg også at den verste kombinasjonen av værtyper er regn, fuktig snø og attpåtil vind. Når det er slikt vær utendørs bør du holde et ekstra godt øye på hesten din. 

Tegn på at hesten fryser:

  1. Hesten stritter med hårene. Dette gjør den fordi når pelsen står ut fra kroppen, fanger den mer luft som danner et isolerende lag mot huden.
  2. Hesten skjelver. Da bør du absolutt foreta deg noe – enten ta på hesten et dekken, ta den med innendørs eller gi den bedre ly.

For at rideturen og oppholdet i stallen skal bli bra for dere begge to, har vi også lure vintertips til deg som er rytter – slik bør du kle deg om vinteren.

Trenger hesten et dekken?

Dette er et typisk spørsmål som ikke har et fasitsvar. Ifølge Mattilsynet kommer dette an på hestens hårlag, hvorvidt den er tilvendt kulden og ikke minst værtypen; er hesten kortklipt og det både er fuktig i luften samtidig som det blåser, kan det absolutt være behov for et dekken.

Har hesten derimot tett vinterpels, kan dekkenet være mer til ubehag enn til behag.

I AgriaShop har vi flere praktiske hestedekken, nå til rabatterte priser!

Hold hesten frisk

Vinteren og kulden øker dessverre risikoen for sykdommer og skader. Mindre vann og mosjon kombinert med mer fôr øker blant annet risikoen for forstoppelseskolikk. For å forebygge er det viktig å sørge for at hesten får nok væske og trening.

For mye mat og for lite trim kan også øke risikoen for forfangenhet. Står hesten din i paddock må du legge inn regelmessig trening.

Et godt tips for å få hesten til å bevege seg mer i luftegården er å fordele fôret i små hauger.

Nå som det generelt er dårlig med mat på beite og langs stien, har hester en tendes til å grave i bakken etter mat. Noe som kan forårsake at de spiser sand.

Får hesten i seg for mye sand kan dette føre til en forstoppelse i tarmene, såkalt sandkolikk. Mistenker du dette, anbefaler vi at du kontakter en veterinær for rådgivning. 

Les mer: Vinterens farer for hesten

Vann er viktig

Å sørge for at hesten har god tilgang til vann er like viktig om sommeren som om vinteren. Og så var det utfordringen med temperaturen – med minusgrader vil vannet etter hvert fryse. Det er viktig å gi et optimalt temperert vann til hesten sin da studier faktisk viser at hvis vannet er for kaldt, drikker hesten mindre.

Et par gode tips for å unngå at dette skjer er ved å bytte vannet ofte. I tillegg fins det også spesielle vannkar som gjør at vannet ikke fryser, og som kan være smart å investere i.

Ta hensyn til været

Visste du at snø kan feste seg under hestens hover og føre til at hesten sklir og skader benet? Hvis det er glatt ute kan også hesten potensielt spenne seg eller skli, noe som i verste fall kan forårsake bruddskader.   

Ifølge vår samarbeidende veterinær Lars Moen kan skader som dette være alvorlige og ofte ta lang tid å hele.

Les mer: Ri på hardt underlag?

Hvordan unngå skader?

Det er viktig å bruke korte brodder og snøsåler for å forhindre at snøen «pakker seg».

Vær oppmerksom på at hesten kan få sår av broddene, så følg derfor med. Broddene bør fjernes så fort de ikke lenger er nødvendige. De fleste hester sliter broddene ujevnt – bytt derfor slitte brodder i tide slik at hesten ikke belaster hoven feil.

Merk deg også at hestene kan skade seg selv eller hverandre hvis de står samlet og har på seg brodder. Dette kan for eksempel skje hvis de sparker.

Kilde: Mattilsynet