Når man longerer beveger hesten seg i en stor sirkel rundt lineføreren, som kontrollerer hesten med hjelp av en line, en longepisk og sin egen stemme.

Det finnes ulike måter å feste longetauet på i hodelaget. Den aller beste og mest skånsomme måten for hesten er å skaffe en såkalt kapsun – spesielt om man håndterer en ung hest som man ikke vil gjøre hard i munnen. En kapsun ser ut som et vanlig hodelag men neseremmen har ringer som man kan feste longetauet i. På den måten risikerer man aldri å skade hesten i munnen. Å kun feste linen i en bittring er direkte farlig.

Longetauet bør være 7-10 meter langt. For din egen del bør du unnvike tau av syntetisk materiale – risikoen for å brenne seg hvis hesten trekker til er stor. Bruk gjerne hansker for å få et fast grep om linen. Snurr aldri longetauet rundt hånden!

Pisken brukes kun for å holde hesten på sporet og for å eventuelt forsterke og fortydelige de kommandoene du gir med stemmen din. Aldri for å slå hesten!

Hjelpetøyler

Hjelpetøyler brukes på rutinerte hester for at de også under longeringstrening skal gå i rett form. Eksempel på hjelpetøyler er innspenningstøyler, halsforlengere og chambon. Hjelpetøylene festes i en longeringsgjort eller i salen. Pass på at stigbøylene er festet slik at de ikke faller ned og slår hesten.

Tøylene til hodelaget skal enten tas av eller festes slik at hesten ikke risikerer å trampe på dem hvis de drar ned hodet. Det enkleste er å tvinne tøylene under hestens hals og deretter feste de i hakeremmen.

Hvordan longere?

Når du longerer skal du stå slik at du alltid har hesten skrått foran deg. Hesten skal rammes inn slik at et triangel dannes mellom hestens nese, linen, deg selv og pisken tilbake til hestens hale. Under longeringen skal du bevege deg i en liten sirkel og alltid holde linen strekt.

Den som longerer skal, akkurat som ved ridning, kjenne at hesten går frem og byr på en riktig måte. De fremaddrivende hjelperne er stemmen og longepisken. Forholdende hjelpere er stemmen og forholdning med longetauet.

Hvis hesten forsøker å minske volten skal pisken peke på hestens albue ved bogen. Begynner den å tvile i framdriften skal pisken være bak hesten, omtrent i linje med hasen.

Hesten skal kunne longeres i alle gangarter, men vær forsiktig i galopp ettersom vridningen blir kraftig i kodene på det bøyde sporet, med risiko for skader. Unghester bør overhode ikke longeres for ofte eller for lenge på grunn av slitasje.

Når du skal bytte hånd skal hesten først gjøre holt på sporet. Den får ikke gå inn til lineføreren, men skal ledes ut i den nye hånden av lineføreren.

Hvorfor longere?

Longering kan brukes for å lufte en hest som har litt overskuddsenergi før rytteren sitter opp. For hesten som har vondt i ryggen, gnagsår eller av en eller annen grunn ikke kan ris er det også en bra måte å jobbe med hesten.

Unghester lærer seg grunnlaget for blant annet fremaddrivende og forholdende hjelpere og overhode å høre på og lyde kommandoer mennesket gir med stemmen. Det er til stor nytte i den fortsatte treningen med å ri inn hesten.