Allergi i luftveiene, ofte relatert til en betennelsesreaksjon, er allergitypen som oftest ses av veterinærer hos hest. Hester har sensitive luftveier, og de kan utvikle overfølsomhet i dette området.
Imidlertid er ikke alle reaksjoner i luftveiene allergier, men kan likevel gi store problemer. Uansett hva det er i luften hesten ikke tåler, er symptomene stort sett de samme:
- Irritasjon/betennelse i luftveiene gjør at hesten hoster.
- Luftrørsslimhinnen hovner opp og danner slim som noen ganger kan sees i nesen i form av neseutflod.
- Rommet for luften i luftveiene kan minske når slimhinnen hovner opp, og føre til at hesten blir tungpustet.
Det kan være vanskelig å si ut fra det kliniske bildet hva som er allergi mot et bestemt stoff og hva som kan inngå i en mer generell overfølsomhet i luftveiene. En grundig undersøkelse av veterinær med prøvetaking/skylleprøve kan være nødvendig for å finne ut hva det er hesten ikke tåler.
Færre hester med bronkitt i dag (alvorlig astma)
Alvorlig ekvin astma, som blant annet kan gi sterk hoste, er ikke like vanlig i dag hos hester som for 20 år siden. Antallet bronkitthester har gått jevnt ned, mye takket være at mange gir hestene sine innpakket høy, høyensilasje, som støver mindre enn tørt høy.
For å tilrettelegge for hester som hoster, og ha et godt stallmiljø, er det lurt å tenke på følgende:
- Unngå å koste stallen når hestene er inne.
- Hvis du har mulighet gi høyensilasje, eller bløtlegg høyet i 10-15 minutter før fôring.
- Velg et annet underlag i boksen enn halm eller flis, for eksempel torv eller papir.
- Sørg for god ventilasjon i stallen.
Les også: Astma hos hest - symptomer, diagnose og behandling
Hudproblemer kan være allergi
Hestens hud kan også lide av allergi i form av elveblest, blemmer eller ulike typer eksem. Sistnevnte kan se forskjellig ut på ulike hester.
Ved milde plager er det ikke sikkert at hesten generelt sett er påvirket, og kan da fortsette å trene som normalt. Dette forutsatt at hudutslettet ikke er et sted hvor utstyret kan forstyrre, eller skape gnisninger/gnag. Hvis hesten har mer alvorlige problemer, nedsatt allmenntilstand og utslett over en større del av kroppen, bør den ikke trenes som normalt, før en veterinær har undersøkt hesten.
Årsaken til at hesten har problemer, kan være at den har fått i seg noe i maten, eller er følsom for hudkontakt med ulike materialer, såkalt kontaktallergi. Det er for eksempel ikke uvanlig at en hest som ruller seg i en ny type flis, som den ikke er vant til, kan utvikle utslett.
Å forebygge hudallergi er ikke alltid så lett, da det kan være krevende å finne ut hva hesten reagerer på. Oftest krever det undersøkelse av veterinær. Hvis det er en spesiell plante hesten er allergisk mot, bør det sikres at hesten ikke kan få i seg den på beite eller i paddock.
Sommereksem
Hester kan få allergiske reaksjoner som viser seg som kløe. Det vanligste er overfølsomhet for sol eller insekter, også kalt sommereksem. Sistnevnte ses spesielt hos mange islandshester som har en overfølsomhet mot sviknott, hvilket ikke finnes på Island. For å beskytte hesten mot insektbitt, kan du bruke fluespray, fluedekken og fluemaske. Hvis hesten er veldig plaget, kan du lindre kløen med en kløestillende krem eller gel. Dersom reseptfrie produkter ikke hjelper, bør du kontakte en veterinær.
Hester som er sterkt plaget med allergi, og der man kjenner allergenet (det som hesten reagerer på), kan også behandles med spesielle vaksiner som utvikles til den spesifikke hesten. Rådfør deg med din veterinær for å få mer informasjon om utredning og behandling, dersom dette er aktuelt for din hest.