Symptomer som kan tyde på ekvin astma:

  • Nedsatt prestasjonsevne.
  • Hoste.
  • Neseutflod.
  • Økt pustefrekvens (normal pustefrekvens i hvile er 8-16 pust per minutt).
  • Anstrengt pusting med buken, spesielt ved utånding (vanligere i et senere stadium).
  • Vekttap (i mer avanserte tilfeller).

Symptomene kommer som regel snikende, men kan også i noen tilfeller utvikle seg raskt. 

Nedsatt prestasjonsevne

Det tidligste tegnet på ekvin astma er nedsatt prestasjonsevne. Hesten kan virke helt frisk ellers, og hvis den ikke utsettes for anstrengelse, kan det være lett å overse. Senere oppstår hoste, pustevansker og i enkelte tilfeller neseutflod (som oftest blank farget eller hvit). 

Tidlig i sykdomsforløpet kan hesten hoste når man akkurat har begynt å ri/kjøre en økt, eller når man begynner å trave eller galoppere. I mer alvorlige tilfeller hoster hesten hele tiden gjennom treningsøkten. Hesten kan fort bli andpusten, og noen hester kan få økt pustefrekvens i hvile eller de bruker lenger tid på å komme ned igjen i pustefrekvens etter en anstrengelse.

Hva forårsaker astma?

Sykdommen skyldes en utviklet overfølsomhet mot partikler, støv og muggsoppsporer som finnes i hestens miljø. Hester som oppholder seg i dårlig ventilerte omgivelser eller får dårlig fôr kan få forbigående symptomer på astma. Det samme kan også gjelde hester som rammes av luftveisinfeksjoner forårsaket av virus, bakterier eller migrerende spolormlarver.  

Hos enkelte individer fører dette til kronisk sykdom. Nøyaktig hvorfor det er slik, forskes det fortsatt på, men det finnes blant annet genetiske faktorer som gjør noen hester mer tilbøyelige til å utvikle astma. Hos en mindre gruppe hester skyldes astmaen allergi, for eksempel mot pollen eller midd, og symptomene hos hesten er da sesongavhengig.

Det hesten er følsom for, fører til en tilbakevendende betennelse i luftveiene. Slimproduksjonen øker, de små luftveiene i lungene trekker seg sammen/slimhinnen hovner opp, og det samles væske her (slim). For å kompensere for den reduserte evnen til å ta opp oksygen, øker hesten pustefrekvensen. Opphopning av slim gjør at hesten begynner å hoste.

Sykdommen kan være miljø- og væravhengig

Værforandringer kan være en annen utløsende faktor. Hvis hesten har pollenallergi, er våren og sommeren ofte de vanskeligste periodene. Andre hester har det vanligvis bedre eller er symptomfrie i de varmere årstidene, men blir syke igjen om høsten når det blir fuktigere ute. Hester med astma har ofte godt av å tilbringe så mye tid som mulig utendørs.

Les også: Vanlige allergier hos hest

Anbefalte miljøtiltak

  • La hesten være ute så mye som mulig.
  • Møkk boksen og kost stallen når hesten(e) er ute.
  • Bruk "støvfri" flis eller annet underlag i boksen som ikke støver eller kan inneholde mugg, for eksempel torv. 
  • Sørg for at ventilasjonen i stallen fungerer.
  • Gi grovfôret på gulvet i boksen. 
  • Gi ensilasje eller bløtlegg høyet i 10-15 minutter før fôring. Hestens kraftfôr kan også bløtes. 
  • Unngå å børste støvete eller gjørmete hester inne i stallen.
  • Unngå ridning i et støvete ridehus eller på en tørr/støvete ridebane.

Les også: Før beiteslipp - viktig med gradvis overgang til gress

Slik stilles diagnosen astma hos hest

Hesteeierens beskrivelse av symptomene, sammen med en klinisk undersøkelse med stetoskop og arbeidsprøve, gir en første indikasjon på luftveisproblemer. Veterinæren må deretter bruke endoskopi for å se ned i luftveiene, og eventuelt ta prøver fra luftveiene.  

For å finne ut hvor alvorlig sykdomsproblematikken er og hva slags behandling hesten trenger, kan veterinæren utføre en lungeskylleprøve. Det er også viktig å undersøke hestens hjemmemiljø for å se om det er tiltak man kan igangsette som hesteeier, for å hjelpe hesten øyeblikkelig.  

Behandling for å redusere symptomer

Det er viktig å raskt innføre tiltak for å redusere risikoen for forverring eller varige forandringer i lungene. Jo raskere man klarer å få kontroll på symptomene og gjennomføre miljøtiltak, desto større er sjansen for å få kontroll på sykdommen og få hesten til å føle seg bedre.

Medisiner som demper betennelse, løser opp slim og hjelper til med å åpne opp luftveiene kan være nødvendig, men det viktigste er å skape et så støvfritt miljø rundt hesten som mulig. 

Hvordan påvirkes prestasjonsevnen?

Hvis hestens lunger har blitt skadet, vil evnen til å ta opp oksygen forbli nedsatt. Det betyr at hestens prestasjonsevne vil bli redusert. Dette ses ofte som et resultat av at hesten har gått med sykdommen ubehandlet over lengre tid, og hesten får da kroniske forandringer i lungene.

Prestasjonsevnen påvirkes aller mest hos høyt presterende hester slik som galopp-og travhester, da disse er avhengige av en høy lungekapasitet under løpssammenheng. Dersom man klarer å behandle en mild astma tidlig, er sjansen større for at lungene ikke blir skadet, og man vil derfor kunne bruke hesten som normalt når den ikke lenger viser symptomer. Men man må selvfølgelig være oppmerksom på at problemet kan komme tilbake og da også ofte sesongbasert. Det kan imidlertid bli verre med årene, når hesten blir eldre.