Alle hester kan få kolikk. Fordøyelsessystemet til hesten er langt og består av flere deler. Det er derfor flere områder i mage-tarmsystemet som kan rammes. Den vanligste formen for kolikk er en mild type som raskt kan behandles av veterinær. Prognosen er som oftest god dersom hesten får tidlig behandling.

Dersom en hest har kolikksmerter over lengre tid, kan det utvikle seg til mer alvorlig sykdom. I disse tilfellene kan kirurgi bli nødvendig for å få hesten frisk. I noen tilfeller kan også hesten bli så alvorlig syk av kolikk at livet dessverre ikke kan reddes. 

Hva bør du være oppmerksom på?

Symptomer på kolikk varierer mye. Milde symptomer kan være at hesten ligger mer enn normalt, spiser saktere, er litt urolig eller skraper med frambein.

Mer tydelige symptomer kan være at hesten sparker seg på buken, ser på magen, legger seg ned og reiser seg igjen ofte, ruller, ligger flatsides eller stønner.

Annen adferd som kan relateres til mulig kolikk er for eksempel at hesten virker slapp, at den søler med vannet sitt eller har lite og/eller tørr avføring. Det er ikke alltid lett å skille mellom kolikk og andre årsaker med lignende symptomer.

Årsaker til kolikk

Det finnes flere ulike årsaker til at en hest kan utvikle kolikk. Den kan ha underliggende sykdom i buken, eller det kan oppstå på grunn av miljøpåvirkninger. 

Forstoppelse

Hvis hesten har spist fôr som har pakket seg i tarmen, slik at fôret har problemer med å komme videre gjennom tarmsystemet, kan den få forstoppelse. Det er flere områder som kan bli forstoppet, for eksempel magesekk, tynntarm, tykktarm eller blindtarm.

Kolikk på grunn av forstoppelse ses oftest ved væromslag, temperaturendringer, lengre transporter, eller i perioder med lite eller mye trening. Dette har som oftest sammenheng med at hesten ikke drikker tilstrekkelig med vann, svetter mye eller at hesten beveger seg mindre enn normalt.

Forstoppelse kan også komme av at hesten har spist noe den ikke pleier å spise, eller som den ikke tåler. For eksempel sand. En annen viktig årsak til forstoppelser kan være skader eller sykdom i munnhulen eller tenner.

Gass

Gassdannelse i tarmer er også en vanlig årsak til kolikk. Dette ses oftest i sammenheng med fôrbytte, eller at hesten har spist fôr av dårlig kvalitet. Det kan også dannes gass hvis hesten har forstoppelse.

Innvollsparasitter

Hester kan få innvollsparasitter, ofte kalt orm eller mark, via for eksempel gress. Dette kan gi kolikksymptomer dersom store mengder vandrer i tarmsystemet eller en stor mengde tetter til passasjen i en tarm.

Magesår

Sår i magesekken kan gi varierende grad av kolikksymptomer, men hester som har magesår kan også være symptomfrie. Magesår ses oftest hos hester som for eksempel er i et stressende miljø, er under hard og aktiv trening eller som er på lengre reiser.

Infeksjon og betennelse

Dersom hesten har fått en tarminfeksjon forårsaket av bakterier eller virus, kan dette gi kolikksymptomer. Det samme gjelder om hesten har en annen betennelsesreaksjon i tarmen. Ofte gir betennelser i tarmen også andre symptomer som for eksempel feber eller løs avføring i tillegg til lettere kolikksymptomer.

Allergi og hypersensitivitet

Dersom hesten er allergisk eller hypersensitiv for ulike typer fôr, kan det føre til at hesten får en fortykket eller skadet tarm. Hesten får da vanskeligheter med å ta opp næring fra fôret. Dette kan bli en smertefull tilstand og den kan vise kolikksymptomer.

Tarmslyng

Feilleie av tarm eller tarmslyng er en mer alvorlig årsak til kolikk, som kan føre til at hesten må opereres.

Tarm kan i noen tilfeller klemmes inn i ulike hulrom i buken, og dersom tarmen setter seg fast her, kan det føre til kraftige smerter.

Ulike deler av tarmen kan også legge seg over på en annen plass i buken, dersom tarmen er forstoppet eller full av gass. Dette kan føre til at blodsirkulasjon i tarmen svekkes. Dersom hesten ikke får hjelp i tide, kan tarmen blir permanent skadet.

Det er sjelden at tarmslyng eller tarm som er i klem er primærårsaken til kolikk. Disse tilstandene er som oftest et resultat av for eksempel forstoppelse, gassdannelse eller økt tarmaktivitet. Ved å kontakte veterinær raskt og få startet spesifikk behandling tidlig, kan man redusere faren for slike potensielle alvorlige konsekvenser.

Andre lidelser

Det finnes andre lidelser i hestens buk som også kan gi kolikklignende symptomer, for eksempel sykdom eller skade i nyrene, leveren, urinveiene, eggstokkene eller livmoren.

Andre sykdommer, som ikke er relatert til bukhulen, som kan gi kolikklignende symptomer er for eksempel forfangenhet og krysslammelse.