Gjørmete uteområder og fuktige staller er ofte det som venter de fleste hesteeiere om høsten og våren. Dette er klima som bakterier og sopp stortrives i. Hovens stråle mykner opp i fuktig vær, noe som kan føre til at hester som går i gjørmete paddocker eller beiter kan risikere å få en infeksjon i strålen eller hovveggen.
Sur stråle
Sur stråle er den vanligste formen for infeksjon og forårsakes av bakterier og sopp som trives i fuktige miljøer. Hos en hest som er rammet av sur stråle sees en svartaktig og noen ganger illeluktende væske fra strålen, den trekantformede mykere delen på undersiden av hestens hov. Strålen kan mykne opp og få fordypninger i strålens kløft, noe som kan føre til at hesten blir øm og viser smerte ved belastning av hoven, altså halthet.
Infeksjon i hovveggen
Infeksjon i hovveggen påvirker sålen, men også den hvite linjen der sålen møter kanten av hornet på undersiden av hestens hov kan bli infisert, og problemet kalles da White Line Disease. Infeksjonen forårsakes av bakterier eller sopp som trenger inn gjennom små sprekker eller skader i sålen. Symptomene ligner de ved sur stråle; hesten viser ofte smerte og ømhet ved trykk, og kan bli halt. Mer dyptgående infeksjoner kan føre til hovbyller og hulevegger, hvis problemet ikke oppdages i tide.
Les også: Førstehjelp for hoven
Behandling
Bakterie- og soppinfeksjoner i hoven behandles først og fremst gjennom grundig rengjøring og desinfisering av hoven. Det er viktig å prøve å holde hoven så ren og tørr som mulig. En hovslager eller veterinær må eventuelt hjelpe til med å skjære bort infisert vev fra sålen/strålen, samt spyle rent kanaler og groper der det ligger infisert væske.
Slik forebygger du infeksjoner i hoven
- Inspiser og rengjør hestens høver grundig hver dag.
- Få hovslager til å komme regelmessig.
- Hold boksen og uteområdet så ren og tørr som mulig, husk å fjerne møkk fra paddock/beite, også om høsten og vinteren.
- Sørg for at hesten har en tilpasset/balansert fôrplan som oppfyller individets behov.
Les også: God hovpleie gir færre haltheter
Risikofaktorer for infeksjoner
Gjørmete og våte paddocker/beiter: strålen og hovveggen mykner opp og gjør det lettere for bakterier og sopp å forårsake infeksjon.
Mangelfull hovpleie: høver som ikke stelles regelmessig, med daglig rengjøring og regelmessige besøk av hovslager, gjør det lettere for bakterier og sopp å få feste.
Dårlig hovkvalitet: noen hester har genetisk tørre/sprøere høver med nedsatt kvalitet innenfor det som er normalt, noe som gjør dem mer mottakelige for sopp- og bakterieinfeksjoner.