Hva er magesår?
Magesår er sårdannelser på innsiden av magesekken til hesten. Magesår kan oppstå i to hovedområder av magesekken, og man skiller mellom sår i den røde og den hvite delen av magen.
- Equine Squamous Gastric Disease (ESGD): er sår i den hvite, epiteliale delen av magesekken. Dette sees typisk ved overgangen mellom den hvite og røde delen. Årsaken er at slimhinnen i den hvite delen ikke er beskyttet av sekret, og kan bli ødelagt ved kontakt med magesyre, spesielt under bevegelse, ved mangel på grovfôr eller økt magesyreproduksjon.
- Equine Glandular Gastric Disease (EGGD): er sår i den røde delen av magesekken, spesielt ved pylorus (utgangen av magesekken). Denne delen er normalt beskyttet av en naturlig barriere av slim, produsert av kjertler. Barrieren kan brytes ned ved langvarig bruk av NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner) eller stress. Denne formen for magesår er mindre vanlig, men kan være mer komplisert og krever ofte lengre tid med behandling for å bli bra.
Hvorfor får hester magesår?
Hester har en liten magesekk og er fra naturens side tilpasset til å spise små mengder med fôr ofte. De produserer magesyre kontinuerlig, selv når de ikke spiser. Grovfôr, beitetid og spytt nøytraliserer magesyren gjennom dagen. Hester som fôres kun to ganger daglig, kan ha lange perioder uten fôr i magesekken til å nøytralisere magesyren.
Studier viser flere faktorer som kan øke risikoen for magesår hos hest, blant annet:
- Stress.
- Trening.
- Transport i forbindelse med treninger eller konkurranser.
- Fôring: sjelden fôring, for mye kraftfôr eller plutselige fôr-endringer.
- Lite kontakt med andre hester.
- Manglende fri tilgang til vann på beite eller i paddock.
- Lite utetid.
Hvor mange hester får magesår?
Avhengig av hvilke studier man ser på, kan man se at forekomsten av magesår hos løpshester er opptil 90%. Sportshester opplever også en betydelig forekomst på minst 60%, mens hobby-hester ligger på 37%. Dette viser at magesår er et utbredt problem.
Les også: Forfangenhet hos hest
Forebygging av magesår hos hester
Det er flere forebyggende tiltak som hesteeiere kan igangsette. Tiltakene bidrar til å stabilisere magesyreproduksjonen og dermed reduserer risikoen for magesår:
-
Hvis det lar seg gjøre, bør hesten gå på beite sammen med andre, da sosial kontakt bidrar til å redusere stressnivået. Hester er flokkdyr og de fleste trives derfor best sammen med andre hester.
- En hest bør ikke være uten grovfôr i mer enn maks tre timer. Fire måltider om dagen er derfor anbefalt, eller ha fri tilgang til grovfôr.
- Gi høy eller høyensilasje før man gir kraftfôr. Dette fordi å tygge høy stimulerer spyttproduksjonen.
- Sørg for at kraftfôret du gir har lavt innhold av stivelse og sukker, men høyt innhold av fett og fiber.
Les også: Hvorfor får hester kolikk?
Diagnose
En sikker diagnose av magesår kan kun stilles ved hjelp av en gastroskopisk undersøkelse. Ved en slik undersøkelse føres et 3 meter langt endoskop/kamera gjennom hestens nese-svelg og ned i magesekken. Hesten får vanligvis beroligende medisin før undersøkelsen, slik at det utføres med minimalt ubehag for hesten.
Behandling
Vanligvis behandles selve magesåret medisinsk, men også årsaken til at magesåret har oppstått bør tas i betraktning. En optimal behandling tar derfor utgangspunkt i både medisiner samt hva man kan forbedre i hestens daglige rutiner og miljø.
- Medisinsk behandling
Behandling av hestens magesår består i å kontrollere surhetsgraden (pH-verdien) i magesekken og dermed beskytte slimhinnen. For å redusere surhetsgraden, behandles hester som har magesår med omeprazol som reduserer produksjonen av magesyre, slik at pH-verdien i magesekken øker. For å oppnå langvarig effekt av behandlingen er det avgjørende også å se på de utløsende årsakene, og forsøke å eliminere eller redusere disse.
- Se over hestens rutiner og miljø
For å oppnå langvarig effekt av den medisinske behandlingen og dermed unngå fremtidige magesår/tilbakefall, er det viktig å finne utløsende årsaker. Det er sjelden mulig å identifisere enkelte faktorer, men det er avgjørende at tiltakene optimaliseres slik at risikoparametere reduseres.
Prognose
Mange hester i intensiv trening har magesår i varierende grad. Utover medisinsk behandling er endringer i hestens rutiner og miljø nødvendig for å redusere risikoen for tilbakefall. Man kan diskutere mulig forebyggende behandling med veterinær, spesielt hvis man skal på lange transporter, øke treningsintensitet eller på konkurranser, noe som kan være stressutløsende situasjoner for hesten.
Tiltak som kan redusere risikoen for tilbakefall
- Mye utetid, og gjerne sammen med andre hester hvis det lar seg gjøre.
- Oppstalling som ivaretar hestens normale adferd.
- Fire måltider med grovfôr om dagen eller fri tilgang til høy/høyensilasje.
- Fri tilgang til vann.
- Minimer stress: inkluderer å redusere støy i stallen, gi hesten rutiner og perioder med ro i løpet av dagen.
- Optimaliser/balanser hestens fôrplan tilpasset individets behov.