Agility
Agility er en fartsfylt og morsom sport både for fører og hund. Agility kom til Norge på midten av 80-tallet og har etterhvert blitt en meget populær sport. Den bygger på et nære samarbeid mellom hund og fører. Føreren skal vise hunden veien gjennom en bane av blant annet høydehopphinder, tunneler, slalåmpinner og balansebommer – og raskt går det!
I sporten konkurrerer man både individuelt og i lag, og det finnes tre ulike størrelsesklasser for hundene – small, medium og large. Konkurranseklassene finnes i ulike vanskelighetsgrader fra I-III. Det finnes også hoppklasser der ingen av balansehindrene inngår. Hunden din skal ha fylt minst 18 måneder før den får begynne å konkurrere.
Lydighet
I lydighet bedømmes hundens prestasjon i de ulike momentene. Føreren skal med meget små hjelpere fortelle hunden hva den skal gjøre, for det kreves mye trening. Konkurransemomentene består av blant annet: Dekkøvelser, innkalling, apportering og høydehopp. I lydighet konkurrerer man i fire ulike klasser (I, II, III og Elite), og vanskelighetsgraden økes for hver klasse.
Lydighet er en kvalitetskonkurranse der du vinner første, andre eller tredjepremie, avhengig av hvor mye poeng du og hunden din har fått. Dette gjelder uansett hvilken plassering dere havner på, i forhold til de andre deltagerne. Hvis du har fått en førstepremie i en klasse, kan du gå videre og konkurrere i neste klasse.
Freestyle
Freestyle kan beskrives som et lydighetsprogram til musikk. Det er fremdeles en ganske liten sport i Norge, men i USA er freestyle en meget populær oppvisningssport!
Tanken bak sporten er at hund og fører skal trene med glede og samspill. Et program kan inneholde både vanlige lydighetsmoment og mer fantasifulle bevegelser. Føreren velger musikk og gjør koreografien helt selv. Et ferdig program kan ta ca 5-10 minutter å gjennomføre. Programmet bedømmes deretter av to til fire dommere etter en bedømmingsprotokoll.
Les også: 6 tips til aktivisering av hunden
Brukshundsport
I brukshundsport finnes flere ulike grener innen søk. Man konkurrerer i spor, rundering og rapport, på fire ulike nivåer. Når du har fått tilstrekkelig poeng på det laveste nivået, klasse D, kan du og hunden din gå videre til neste klasse. For å gå videre ytterligere et nivå, kreves vanligvis mye trening.
Flyball
Har du en hund som elsker baller? Da er dette kanskje sporten for dere! Det er en utrolig fartsfylt og publikumsvennlig sport.
Flyball er en lagkonkurranse som utføres i stafettform, med to baner som går parallelt med hverandre. Banen består av fire hopphindre som hunden skal over før den kommer til flyballboksen. Her skal den fange en ball som den skyter ut fra boksen ved å sette labben på en plate. Ballen skal hunden ta med tilbake over de fire hindrene og til mållinjen. Når hunden passerer mållinjen kan neste hund slippes i vei. Føreren får ikke følge med hunden ut på banen, men må styre hunden med stemmen.
Lure Coursing
Lure Coursing er en sport for fremfor alt mynderasene. Det er en simulert harejakt, der en hvit plastpose, fille e.l. skal forestille haren. Banen er oftest lagt på et stort åpent felt som er mer eller mindre kupert. Hundene slippes to og to av sine førere og springer deretter etter plastharen som dras inn med en bilmotor. Plastharen sitter i en line som er utlagt i en bane over feltet. Linen spennes mellom trinser som gjør at ”haren” kan løpe i krappe svinger og sikk-sakk over feltet.
To dommere bedømmer hundenes entusiasme, bevegelighet, jaktevne, fart og utholdenhet. En bane er vanligvis mellom 600-800 meter lang og en entusiastisk mynde tar skikkelig i på denne strekken, ettersom de springer med en enorm kraft.
Utstilling
Skjønnhetskonkurranse eller ikke? Utstilling er en bedømmelsesport der en dommer bedømmer et avlsresultat. De avgjør ikke om hunden din er bra å bruke i avl eller ikke – det er helt enkelt hunden som står foran dommeren som bedømmes med en kvalitetspris.
Først og fremst bedømmes hundens anatomi, det vil si hvordan den er bygget, rasetypiske detaljer og tilgjengelighet. Det spiller også ganske stor rolle hvordan hunden presenteres. Hunden skal være ren og børstet, samt trimmet eller klippet dersom dette kreves for akkurat din rase. Hunden skal også kunne stå stille ved tannvisningen og trave fint i bånd for å vise opp sine bevegelser.
Hundene bedømmes først i sin egen rase og den som blir BIR (best i rasen) får konkurrere videre i gruppen om BIG (best i gruppen). De hunder som har blitt BIG konkurrerer videre om BIS (best in show), utstillingens vakreste hund, det vil si den hunden som best motsvarer respektive rasestandard.