Hva kreves av hunden?

Snørekjøring kombinerer fysisk og mental trening med naturopplevelser og samarbeid mellom hund og eier. Hunden bør være ferdig utvokst før du tar den med på skitur. En hund er vanligvis fullt utvokst mellom 12 og 18 måneders alder, avhengig av rase.

Selv om det ofte er raser som vorsteh og husky man ser på konkurranser, er snørekjøring på ski noe hunder av alle raser og størrelser kan være med på. Det viktigste er at du tar hensyn til hunden din underveis, og legger opp turen etter dens fysiske forutsetninger.

Hunden må være frisk, skadefri og i god fysisk form. Hunden bør ha løpt i trekk på barmark før du tar den med på skitur. Det er tyngre å løpe på snø enn hardere underlag, og hastigheten er høyere på ski enn når du løper.

Utstyr til snørekjøring med hund

For å få en god opplevelse trenger du riktig utstyr:

  • Trekksele: En hund som trekker, skal alltid være koblet til sele for å unngå skader og ubehag. Hundeselen bør passe godt og være ergonomisk utformet. Er du usikker på om selen passer til hunden din, ta gjerne kontakt med en trekkhundklubb for veiledning.
  • Kjørestrikk: En elastisk line som absorberer rykk og beskytter både deg og hunden. Strikken må være lang nok til at hunden har en trygg avstand fra skituppene dine. Har du en liten hund, velg et strikkbånd som er forholdsvis mykt for at hunden skal klare å dra ut strikken.
  • Belte: Et belte for snørekjøring gir deg god kontroll, balanse og frigjør armene til å bruke skistaver. 
  • Potesokker: Beskytter mot kulde, snøklumper og skarpe overflater. Kombiner gjerne med potesalve for å holde potene myke.
  • Dekken: Et varmt dekken kan brukes under pauser eller i kaldt vær, spesielt for korthårede hunder.

Velg ski uten stålkanter for å unngå at hunden kutter seg på skiene. Stålkanter er vanlige på fjellski og toppturski, men det finnes ski tilpasset hundeeiere uten stålkant. Noen velger også å slipe ned stålkanten på skiene sine for å redusere skaderisikoen.

Forberedelser til den første skituren

Gode forberedelser er nøkkelen til suksess. Gjennom å bryte oppgaven hunden skal gjøre ned i små deler, hjelper du den å bygge forståelse og trygghet.

I tillegg til den fysiske treningen som gjøres i forkant, kan du også trene på ulike ferdigheter dere får bruk for i skiløypa. Dette er eksempelvis innkalling, passeringstrening og ulike kommandoer.

Det finnes mange ulike måter å lære inn kommandoer på. Dersom du for eksempel ønsker å lære hunden å svinge til høyre eller venstre, kan du gjøre dette når du går med hunden i bånd. Hver gang du svinger mot høyre gir du kommandoen du ønsker, og belønner. Etter hvert kan du øke vanskelighetsgraden ved å gi hunden lengre bånd og mindre støtte fra deg.

Eksempel på kommandoer:

Gee: Høyre
Haw: Venstre
Frem: Løpe rett frem
Rolig: Hunden senker tempoet.
Stå: Hunden står pent og venter på å få løpe.

Lære hunden å trekke

Noen hunder er naturtalent til å trekke. Andre trenger litt mer hjelp. Dersom du trenger tips for å lære hunden å trekke kan du lese mer i denne artikkelen om trekktrening. 

Tilvenning til utstyret

Du kan med fordel introdusere hunden for utstyret ditt før du spenner på deg skiene for første gang. Noen hunder reagerer på lyden og de nye bevegelsene, derfor bør den få undersøke ski og staver i sitt eget tempo. Du kan gjerne gå tur med staver og bære skiene i hendene. Ros og belønn ofte når hunden gjør som du ønsker. Husk å ikke kreve for mye i starten.

Oppvarming

Før skituren er det viktig at du varmer opp hunden. Å ta den rett fra bilen eller hytta og full fart ut i skisporet er ikke bare ubehagelig for hunden, men det gjør også at skaderisikoen er høy.

Som oppvarming kan du for eksempel gå en snusetur i ti minutter, før du øker tempo og intensitet i fem til ti minutter. Oppvarmingen kan gjerne være lengre. En ekstra bonus når du varmer opp, er at hunden som regel gjør fra seg, slik at du slipper det når du er i løypa.

Hvor lang skitur kan jeg ha med hunden på?

Hvor langt du kan gå på ski med hunden din, avhenger av flere faktorer, som hundens alder, kondisjon, rase og erfaring med snørekjøring. En utrent eller ung hund bør starte med korte turer på 2–5 kilometer for å bygge opp utholdenhet og styrke over tid. For voksne, godt trente hunder er ikke lengre turer noe problem. Avhengig av tempo, underlag og belastning, kan en voksen, trent hund være med på turer som går over flere mil. Det er dog viktig å ta hensyn til hunden underveis, og bygge opp treningen gradvis. 

Målet bør ikke være hvor langt eller fort hunden kan løpe, men at den avslutter hver økt med litt overskudd. Selv utøvere som konkurrerer profesjonelt i mesterskap i snørekjøring på ski, prøver å legge til rette for at hundene deres skal ønske å løpe videre etter å ha krysset målstreken. 

Legg inn jevnlige pauser på lengre turer, spesielt i krevende forhold som tung snø eller kaldt vær. Hunden kan gjerne få snacks og vann underveis, men vær oppmerksom på at tunge måltider bør gis i god tid før eller etter skituren for å unngå magedreining.

Nedgåing

Like viktig som å varme opp, er det å gå ned hunden etter aktivitet. Når du går ned, altså å roe kroppen ned etter treningsøkten, restituerer kroppen bedre. Etter skituren bør du gå med hunden til den ikke lenger er andpusten. Hvor lang tid dette tar avhenger blant annet av treningsøktens intensitet, temperatur og hvor godt pelset hunden er. 

Stølhet

Å trekke på ski med høy intensitet kan være krevende på begynnelsen av sesongen, eller hvis hunden ikke har gjort det før. Den bruker musklene på en annen måte enn den er vant til, dermed er det ikke uvanlig at den kan bli litt støl. Det kan også skje etter lange turer eller hvis underlaget har vært krevende. 

Dersom du går på ski med en hund som er øm i kroppen kan den få en dårlig opplevelse og assosiere ubehaget med aktiviteten trekk. Det kan påvirke motivasjonen for å trekke negativt.

Å gi hunden en lett luftetur og massasje er fint dersom du ser at hunden blir stiv og støl i dagene etter skitur. Selve “motoren” ligger i bakparten, og der hunden ofte bli støl. Stryk over hele kroppen med lett trykk som oppvarming. Deretter masserer de store muskelgruppene ved hundens skuldre og lår med middels trykk. Start forsiktig og følg med på hunden din. Dersom den viser tegn til ubehag, letter du trykket. Stivhet i carpus (hundens "håndledd") kan også forekomme. Å massere hundens ben og tær kan være til stor hjelp.

5 tips som gjør deg til den mest populære hundeeieren i skiløypa

1. Unngå møkk i løypa

2. Lær hunden å gå på siden av sporet.

3. Ha kontroll på hunden i møte med andre hunder og mennesker.

4. Tren på passeringer og møtesituasjoner.

5. Vær høflig og smil til de andre skiløperne.