Det finnes flere ulike former for trekktrening, og dermed gode muligheter for å skape variasjon. Du kan for eksempel gå, løpe, sykle eller koble hunden til en sparkesykkel utformet for trekktrening.
Vent til hunden er fullt utvokst
Det frister kanskje å starte trekktrening så fort som mulig, men vær oppmerksom på at valper og unghunder ikke bør trekke. Det tilfører nemlig ekstern belastning på hundens kropp, som i verste fall kan skade hunden dersom den belastes for hardt for tidlig. Hunden din bør være fullt utvokst, mellom 1 og 1,5 år, før den begynner å trekke. Eksakt alder avhenger av hundens størrelse og rase.
Før du starter med trekktrening er det lurt å rådføre seg med veterinær for å forsikre deg om at hunden er frisk og skadefri. Veterinæren kan også hjelpe deg å lage et tilpasset treningsprogram dersom hunden har kjente helseproblemer.
Forberedelser til trekktrening
Tiden før hunden er fullt utvokst kan med fordel utnyttes til å trene styrke, kroppskontroll og utholdenhet. Du kan for eksempel la hunden løpe i ulendt terreng, balansere på trestammer, gå turer sammen og svømme. Da legger du et godt grunnlag for mange aktive år sammen.
Nyttige kommandoer
Dere kan også trene på retningskommandoer og andre ferdigheter som er nyttige å ha når hunden trekker. De vanligste kommandoene er:
Gee: Høyre
Haw: Venstre
Frem: Løpe rett frem
Rolig: Hunden senker tempoet.
Stå: Hunden står pent og venter på å få løpe.
Disse kommandoene er til stor hjelp når dere løper eller sykler i høyt tempo. Dersom du ønsker å bruke andre ord eller lyder er det selvsagt mulig.
Det finnes mange ulike måter å lære inn kommandoer på. Dersom du for eksempel ønsker å lære hunden å svinge til høyre eller venstre, kan du gjøre dette når du går med hunden i bånd. Hver gang du svinger mot høyre gir du kommandoen du ønsker, for eksempel “gee”, og belønner. Etter hvert kan du øke vanskelighetsgraden ved å gi hunden lengre bånd og mindre støtte fra deg. Dere kan også trene sammen med erfarne hunder dersom dere har mulighet til det.
Miljø- og passeringstrening
Se for deg hvilke utfordringer dere må øve på, og mestre. Blir hunden din lett påvirket av omgivelsene sine, er det lurt med mye miljøtrening. I trekk har hunden gjerne høy fart og passerer ofte andre. Dermed kan passeringstrening også være nyttig å øve på før dere skal trekke for første gang. På den måten unngår du mange nye utfordringer på samme tid, og legger til rette for at hunden får en god opplevelse med deres nye aktivitet fra første stund.
Utstyr
For at hunden din ikke skal trekke hele tiden kan du gjerne ha den koblet til halsbånd når den ikke skal trekke, og koble om til selen når den skal trekke.
En hund som trekker, skal alltid være koblet til sele for å unngå skader og ubehag. Det er viktig at selen passer godt. Hundeselen bør være ergonomisk utformet og la hunden bevege seg fritt, uten at pust eller bevegelser hemmes. En trekksele skal sitte forholdsvis tett rundt halsen for å ikke skli ned mot skuldrene, og hindre frambeina i å bevege seg fritt. Er du usikker på om selen passer til hunden din, ta gjerne kontakt med en trekkhundklubb for veiledning.
Et strikkbånd skåner både deg og hunden din for eventuelle rykk og napp. Derfor bør du velge et bånd med strikk framfor et statisk bånd til trekktrening.
Skal du gå eller løpe med hunden din bør du ha på deg et hoftebelte. Det vil skåne ryggen din, samtidig som det gir deg frie armer. På sykkel eller sparkesykkel festes strikken i stammen, men bruk gjerne en sykkelantenne som holder linen unna framhjulet ditt. Her er det viktig med en trygg avstand til utstyret ditt, derfor bør strikkbåndet være minst 2,8 meter langt når det er strukket ut. Har du en liten hund, velg et strikkbånd som er forholdsvis mykt for at hunden skal klare å dra ut strikken.
Hundens første trekkøkt
Noen hunder er naturtalenter og legger seg i selen fra første stund. Andre trenger litt mer hjelp til å forstå oppgaven.
Uavhengig av hvilken form for trekk du vil fokusere på senere, bør hundens første møte med trekktrening skje ved at du går eller løper. Da introduseres den for færre nye elementer på en gang, og sjansen er større for å lykkes. Ha gjerne med deg en medhjelper som kan lage motstand i strikken eller belønne.
Når hunden har fått på seg selen og er koblet til strikken, er det viktig at vi belønner den atferden vi ønsker at hunden skal ha når trekkselen er på. I starten er det nok at hunden lener seg framover i selen for å fortjene ros og belønning. Øk kriteriene gradvis ved å vente på ett skritt fremover, to skritt, en meter og senere enda større avstander.
Belønning kan gis i form av ros, godbiter eller leke, gjerne i fartsretningen. Vær forberedt på eventuelle rykk og/eller bråstopp! Det aller beste er om du har en medhjelper som kan løpe med belønningen i hånden, for at det skal bli så skånsomt og forutsigbart som mulig for alle parter. Dersom hunden ikke går fremover av seg selv kan den oppmuntres i form av lokking, eller ved å løpe ved siden av, eller kobles sammen med en erfaren hund.
Hold økten kort og morsom. Varighet, distanse og tempo bør bygges opp gradvis, selv for en hund som har lett for å trekke og er ivrig på oppgaven. En dårlig opplevelse, ved at hunden for eksempel blir for sliten eller ikke mestrer oppgaven, kan gjøre at hunden mister motivasjon til å trekke. Når dette først skjer, kan det være utfordrende å bygge opp trekk-gleden igjen.
Når hunden er trygg på oppgaven kan du introdusere den for sykkel, sparkesykkel eller kickbike, og gradvis øke tempo og distanse.
Hvor langt kan hunden trekke?
Hvor langt en hund kan trekke avhenger av mange faktorer, for eksempel rase, fysisk form, underlag og fart. Det er mer krevende for en liten hund å løpe ti kilometer enn for en stor hund. Det er tyngre å på våt ettergivende skogbunn og myr, enn grusvei, og en hund som traver i jevnt tempo holder gjerne over en lengre distanse enn en hund som gir alt i full galopp.
Målet bør ikke være hvor langt eller fort hunden kan løpe, men at den avslutter hver økt med litt overskudd. Selv utøvere som konkurrerer profesjonelt i mesterskap i canicross, prøver å legge til rette for at hundene deres skal ønske å løpe videre etter å ha krysset målstreken.
Variasjon i treningen er viktig. Å trene trekk tre ganger i uka kan være mer effektivt enn å trene trekk hver eneste dag. Hvis du vil at hunden din skal bli en god trekkhund er restitusjon og alternativ trening minst like viktig som den faktiske trekktreningen. Svømming, å løpe løs, styrke- og balansetrening er utmerket for trekkhunden.
Husk at fysisk krevende aktiviteter som trekk generelt bør unngås når det er 15 varmegrader eller varmere, for å unngå at hunden overopphetes. Den eksakte temperaturgrensen avhenger av individet, men dette er en grei tommelfingerregel. Varme sommerdager er perfekte for svømmeintervaller og annen alternativ trening.
Les også: Svøm med hunden
Trekkøktene i seg selv bør også varieres. Det er helt greit å løpe langt noen ganger, men du frarådes å gjøre dette hver gang. Er alle økter lange og krevende, kan det gå utover hundens motivasjon. Derfor er det fint å legge inn noen korte og raske treningsøkter samt intervalltrening. Det vil også hundens fysiske form nyte godt av. Å veksle mellom hvor dere løper gjør det også mer spennende. En treningsøkt skal alltid være morsom for hunden din.
Hvor er det best å løpe med hund?
Underlag er en viktig faktor når du skal løpe med hunden din.
Asfalt er veldig hardt uten demping, og kan i tillegg være svært varmt i sommerhalvåret. Derfor bør du fortrinnsvis velge stier og grusveger for å unngå skader.
Dersom hunden din ikke er så motivert kan det være lurt å velge smale stier med variasjoner i terrenget – det er gjerne mer spennende enn en lang, flat grusveg.
Du bør hjelpe hunden i oppoverbakkene, og hold igjen i nedoverbakkene slik at den alltid har press i selen. Det senker risikoen for skader betraktelig, og er mer behagelig for hunden.
Oppvarming og nedgåing
Før og etter hver trekkøkt er det viktig at du varmer opp og går ned hunden. Oppvarming forbereder kroppen på aktivitet. Når du går ned, altså å roe kroppen ned etter treningsøkten, restituerer kroppen bedre. Som oppvarming kan du for eksempel gå en snusetur i om lag ti minutter, før du øker tempo og intensitet i fem til ti minutter. Etter treningsøkten går du med hunden til den ikke lenger er andpusten. Hvor lang tid dette tar avhenger blant annet av treningsøktens intensitet, temperatur og hvor godt pelset hunden er.
I begynnelsen er ikke hundens kropp vant til å trekke. Den bruker musklene på en annen måte enn den er vant til, dermed er det ikke uvanlig at den kan bli litt støl. Det kan også skje etter lange turer eller hvis underlaget har vært krevende.
Massasje
Dersom vi trekker med en hund som er øm i kroppen kan den få en dårlig opplevelse og assosiere ubehaget med aktiviteten trekk. Det er selvsagt ikke noe vi ønsker, da det kan påvirke motivasjonen for å trekke negativt.
Å gi hunden en lett luftetur og massasje er fint dersom du ser at hunden blir stiv og støl i dagene etter trekktrening. Selve “motoren” ligger i bakparten, og der hunden ofte bli støl. Stryk over hele kroppen med lett trykk som oppvarming. Deretter masserer de store muskelgruppene ved hundens skuldre og lår med middels trykk. Start forsiktig og følg med på hunden din. Dersom den viser tegn til ubehag, letter du trykket. Stivhet i carpus (hundens "håndledd") kan også forekomme, særlig hvis hunden har løpt på hardt underlag. Å massere hundens ben og tær kan hjelpe.
Lykke til med treningen og god tur!