En del hunder vil få et lavere energinivå, økt behov for søvn og mer varierende appetitt. Det er likevel noen tegn du bør være obs på, som kan skyldes en underliggende sykdomsprosess.
Noen av de vanligste sykdommene vi ser i skadestatistikken vår er:
- stivhet i leddene
- tann- og tannkjøttsykdommer
- livmorbetennelse
- hjerteproblemer
- stoffskifteforandringer
Vi anbefaler at du besøker veterinæren minimum én gang i året for en rutinemessig helsesjekk.
Les også: Det gamle dyret
Stivhet i leddene
Hva kommer det av?
Med årene blir bevegeligheten i leddene redusert. Vi skiller ofte mellom vanlige aldersrelaterte stivheter og stivheter/smerter på grunn av artroser/forkalkinger.
Artroser er beinpåleiringer som vil kunne føre til økt stivhet og smerte. Hunder som har leddsykdommer, som albue- og hoftleddsdysplasi, patellaluksasjon og osteochondrose (OCD) er ekstra utsatt for å få artroser.
Tidligere skader og genetiske faktorer vil også kunne øke sannsynligheten for artroser.
Store og mellomstore raser er mer utsatt enn små, ettersom en økt vekt fører til en økt belastning på leddene over tid.
Stivhetene kommer som oftest gradvis og det kan derfor være vanskelig å vite hva som kun er alderen og hva som eventuelt er forårsaket av stivheter og smerter.
Når bør du besøke veterinæren?
Hunder med smerter i et ledd vil forsøke å avlaste leddet, noe som kan føre til overbelastning av andre ledd og endret muskelmasse.
Symptomene varierer i stor grad, men de vanligste tegnene er halthet og stivhet, spesielt etter hvile. Haltheten kan bli verre etter fysisk aktivitet, og vil også variere med årstidene – den kan bli mer tydelig i vinterhalvåret.
Andre symptomer er tegn til smerte når du klapper hunden i det aktuelle området, trøtthet, mindre turlyst/lekenhet og redusert appetitt.
Dersom haltheten vedvarer, til tross for hvile og andre tiltak, er det lurt å komme seg til veterinæren. Veterinæren kan tilpasse et opplegg for hunden med behandlinger, mosjon og riktig diett, samt smertelindrende og betennelsesdempende medisiner.
En del hunder med artrose kan leve uproblematisk med diagnosen i flere år.
Hva kan du gjøre selv?
En hund med artrose bør mosjoneres regelmessig, men gjerne fordelt på flere, litt kortere turer. Aller helst bør turene foregå på mykt underlag og i ulendt terreng sånn at hunden opprettholder og styrker muskulaturen rundt affiserte ledd. Ved mer krevende mosjon eller aktivitet er det viktig med oppvarming og "nedkjøling" etter tur.
Alternativ trening som svømming kan fungere styrkende og avlastende for leddene, og fysikalske bevegelighetsøvelser kan læres av veterinæren og i mange tilfeller gjennomføres hjemme.
Videre finnes det fôr og kosttilskudd som kan hjelpe med å forhindre videreutvikling av forkalkningsprosessen.
Tenner- og tannkjøttsykdommer
Hva kommer det av?
Tannsykdommer eller problemer med tennene rammer mange hunder. Vanlige tannproblemer er tannstein, betennelse i tannkjøttet, frakturer, emaljeskader eller sykdommer som fører til at tennene løsner.
Årsaken til disse sykdommene kan blant annet være dårlig munnhygiene som fører til dannelse av plakk og tannstein, genetikk og ubalanse i kroppens eget immunforsvar.
Når bør du besøke veterinæren?
Hvis du ser at hunden din har mye tannstein, rødt tannkjøtt, løse tenner, dårlig ånde eller blødning fra tannkjøttet, bør du oppsøke veterinæren.
Noen ganger merker man først at hunden vegrer seg for å spise mat eller leke med leker, før man tar en titt på tennene.
Tannpine regnes som svært smertefullt også for dyr, selv om de gjerne er gode til å skjule smertene. Det er derfor viktig at man raskt får hjelp.
Hva kan du gjøre selv?
For å unngå tannproblemer, anbefaler vi først og fremst at du pusser tennene til hunden din daglig. Bruk en myk tannbørste for å forebygge dannelsen av plakk og dermed også tannstein og tannkjøttbetennelse.
Videre er det viktig å sjekke munnen jevnlig. Ser tennene ut slik de skal? Har tannkjøttet normal farge? Blør tannkjøttet etter at hunden har spist?
En del tørrfôr og tyggebein kan virke forebyggende, men de fleste hunder trenger tannrens iblant. Når det gjelder tenner er det ofte vanskelig å se omfanget av skaden/problemet uten tannrøntgen, følg derfor veterinærens anbefalinger for tannrens og oppfølging.
Livmorbetennelse
Hva kommer det av?
Mange tisper utvikler betennelse i livmoren i løpet av livet. Sykdommen krever rask behandling, men i de fleste tilfeller går det bra.
Utfordringen er at det gjerne er eldre tisper som får livmorbetennelse og at de raskt blir alvorlig syke, to faktorer som gjør at operasjonen og narkosen blir ekstra risikofylt.
Når bør du besøke veterinæren?
Symptomer på livmorbetennelse er at hunden drikker og tisser mer, er nedstemt, har feber (over 39,3 grader) og redusert matlyst.
Man skiller på åpen og lukket livmorbetennelse. Hvis du ser en utflod fra skjeden, er det en åpen livmorbetennelse. Utfloden er som regel blodig og illeluktende.
Vanlig behandling er at veterinæren opererer bort livmoren og dermed fjerner infeksjonen og det skadede vevet.
Hjerteproblemer
Hva kommer det av?
Hjerteproblematikk kan skyldes flere forskjellige sykdomstilstander i hjertet.
Vi skiller mellom hjerteproblemer og hjertesvikt. Den vanligste hjertesykdommen hos eldre hunder er problemer med klaffene (endokardiose). Fortykkelse av en eller flere av klaffene i hjertet kan forårsake lekkasje av blod hver gang blodet pumpes gjennom klaffen. Hjertet vil ofte kompensere med å pumpe hardere for å få blodet rundt i kroppen.
Når hjertet svikter klarer ikke hjertet å gjøre jobben sin og det kan samles opp væske i lungene, buken og/eller hjertesekken.
Når bør du besøke veterinæren?
Dersom du opplever at hunden din hoster, puster raskere enn vanlig, er trøttere, blir fort sliten, har dårlig appetitt og eventuelt får anfall, kan det tyde på hjerteproblemer.
Da er det fornuftig å besøke veterinæren. Veterinæren kan høre etter suselyd, en såkalt bilyd, når han/hun lytter på hjertet.
Ved bilyder vil det ofte måtte utføres en ultralydundersøkelse av hjertet for å finne ut hva som er galt.
Ved tegn på alvorlig hjertesvikt, som at hunden har uttalt hoste, peser kontinuerlig og får en blågrå farge i slimhinnene i munnen, må veterinær kontaktes umiddelbart.
Hva kan du gjøre selv?
Det er viktig å kartlegge hjerteproblemer på et tidlig stadium. Derfor anbefales det at du er på jevnlige helsekontroller hos veterinæren, gjerne samtidig som hunden får den årlige vaksinen.
Under en vanlig kontroll lytter veterinæren på hjertet, og kan avdekke eventuelle bilyder eller unormal rytme.
Med riktig oppfølging og medisinering, kan hunden ofte leve et godt og langt liv med sitt hjerteproblem.
Stoffskifteproblemer
Hva kommer det av?
Lavt stoffskifte er den vanligste hormonelle forstyrrelsen hos hunder. Årsaken er et for lavt nivå av tyroksin i kroppen – et hormon som produseres i skjoldbruskkjertelen og styrer forbrenningen.
Som regel ligger problemet i selve skjoldbruskkjertelen, der betennelsesprosesser forårsaker redusert produksjon av tyroksin. Andre årsaker som jodmangel, neoplasi eller avvik i hypofysen eller hypotalamus (hjernen), er mer sjeldent hos hund.
Når bør du besøke veterinæren?
Hvis hunden din går opp i vekt, er mindre energisk og får hud- og pelsforandringer, kan det tyde på et lavt stoffskifte.
Veterinæren gjør undersøkelser, og igangsetter behandling med tyroksintabletter dersom diagnosen stilles.
Selv om sykdommen er relativt enkel å behandle, krever den jevnlige kontroller for å finne riktig balanse mellom medisinering og nivå av tyroksin i kroppen.
Med god oppfølgning, kan hunden leve et vanlig liv, med høy livskvalitet.