Er hunden din overvektig?

Som hundeeier ser du hunden din hver dag. Fordi vektøkning skjer gradvis over tid, kan det være vanskelig å oppdage om den har blitt overvektig. Det er også stor variasjon i kroppsfasongen til ulike hunderaser og blandingshunder, så det er vanskelig å gi et fasitsvar på hva du bør se etter.

–  Generelt kan man si at du skal kunne kjenne, men ikke se, ribbeina til hunden når du klapper den på siden av brystet. Du skal også kunne se at buken svinger inn i midjen, når hunden står og du ser på den ovenfra, forteller veterinær Sara Solheim.

Ulike helseproblemer

Overvekt hos hunder kan forverre eller føre til en rekke helseproblemer, for eksempel:

Skjelett- og leddproblemer
Hjertesykdommer
Diabetes
Nyreproblemer
Urinstein
Bukspyttkjertelbetennelse
Nedsatt immunforsvar
Heteslag
Pusteproblemer
Høyere risiko ved narkose

Tenk på at risikoen for mange av disse sykdommene også øker med hundens alder. Det er derfor viktig å holde hunden normalvektig, også når den begynner å bli gammel.

– Mange tenker at hunden bør få spise og kose seg så mye som mulig mot slutten av livet sitt. Selv om dette er velment, er det å gjøre hunden en bjørnetjeneste. Det kan for eksempel føre til at den får smerter fra ledd som belastes ekstra på grunn av vekten, sier Solheim.

Hvor mye mat bør hunden få?

Hundeeierne som deltok i undersøkelsen* ble også spurt om de gir hunden ekstra godbiter eller mer fôr enn anbefalt. Omtrent halvparten svarte at de gjør dette av og til. Fire av ti oppga at det får dem til å føle seg snille og omtenksomme, mens rundt en av ti får dårlig samvittighet når de gir litt ekstra.

Fôrposene har vanligvis en anbefaling om hvor mye hunden bør spise, men det er store individuelle forskjeller. Fôrmengden må ofte justeres basert på hundens aktivitetsnivå og om den får noe annet å spise i tillegg eller ikke. Det er lurt å veie hunden regelmessig slik at du kan gjøre nødvendige justeringer på fôrmengden om hunden går opp eller ned i vekt.

– Bruk målebeger eller vekt når du gir hunden mat, så du og andre i familien gir rett mengde hver gang, tipser Solheim.

Sulten hele tiden

Noen hunder kan spise og spise, og det virker som de aldri blir mette. Generelt sett er fôr med mye fiber eller protein bra for hundens metthetsfølelse.

Det kan være at du bør bytte fôrtype dersom hunden din virker sulten hele tiden. Først bør du rådføre deg med en veterinær, for å utelukke at den store appetitten ikke skyldes sykdom.

Les også: Enkel guide til snørekjøring med hund

Matrester og godbiter

En halv skive med leverpostei kan virke lite for deg, men for hunden er det kanskje denne som gjør at den får i seg for mye i løpet av dagen. Du bør derfor være forsiktig med å gi hunden restemat.

Bytt ut noen eller alle godbitene med en del av hundens daglige matrasjon. Når du skal lære hunden noe nytt eller øve på triks, er det fint å vite at mange hunder motiveres like godt av en leke, eller ved at du roser og vise glede med kroppsspråket ditt, som med mat og godbiter.

Dersom du har behov eller ønsker å gi godbiter jevnlig kan du trappe litt ned på mengden mat hunden får i skålen sin daglig, eller gå over på et fôr med mindre energitetthet. På denne måten vil hundens daglige energiinntak være det samme, og du slipper at godbitene gjør at hunden går opp i vekt.

Gnagebein, griseører og liknende inneholder ofte flere kalorier enn vi tenker, det er derfor viktig å ta med disse i beregningen når du skal vurdere hundens totale matinntak.

Mosjon

Tilpass daglig mosjon til hundens størrelse, alder og form. Det er lurt å gå turer på forskjellige steder hvor hunden din kan løpe rundt i variert terreng.

– Ta nye ruter og gjør turen morsom ved for eksempel å lokke hunden opp på steiner eller tømmerstokker og lære den å hoppe over små hindringer. På denne måten styrker du ikke bare hundens fysiske form, selvtillit og kroppsbeherskelse, du er også med på å styrke relasjonen deres, sier Solheim.

Andre forslag til aktiviteter dere kan gjøre sammen er leke, svømme, gå på ski og jogge. Eller hva med å melde dere på et kurs i en hundesport som agility eller spor? Her er det du som kjenner hunden din best og vet hva som kan passe for akkurat dere to.

Vektøkning etter kastrering

Etter kastrering får hunden lavere stoffskifte og mange får også økt appetitt. Hvis hunden din nylig har blitt kastrert, bør du derfor være ekstra nøye på fôrmengden og nok mosjon, slik at du unngår at den går opp i vekt.

Når bør jeg kontakte veterinæren?

Hvis du tror hunden din er overvektig bør du ta den med til veterinær for å sjekke at den er frisk før du setter i gang med endringer. Veterinær og dyrepleier vil samtidig kunne gi deg viktige råd og tips om hvordan du best hjelper hunden din til å nå sin idealvekt og holde den. Dette vil kunne gi mange sunne og logrende år fremover.

 

*Undersøkelsen ble utført av Xtreme på oppdrag fra Agria i desember 2024. 305 norske hundeeiere bidro med svar.