Det er veldig vanlig at valper får diaré og/eller kaster opp, og ofte er det helt ufarlig. Det går gjerne over av seg selv. Ved visse symptomer bør du derimot oppsøke en veterinær – disse har vi listet opp senere i artikkelen.
Dette er hva du selv kan gjøre for å ta vare på valpemagen!
Råd for å forebygge mageproblemer
- Ikke bytt fôr i begynnelsen – bruk det samme fôret som valpen fikk hos oppdretteren. Hvis du etter hvert skal bytte fôr er det viktig å gjøre dette gradvis, for eksempel ved å gi porsjoner med halvparten "gammelt" fôr og halvparten nytt fôr.
- Gi valpen fôr til faste tider – forhør deg gjerne med oppdretteren eller dyrebutikken for å få råd til hvilket fôr du bør gå for. De fleste valper fôres fire ganger om dagen fra levering og frem til de er tre måneder gamle, og tre ganger om dagen til de er seks måneder. Frem til den er ett år bør den fôres to ganger om dagen, ifølge Norsk Kennel Klub.
- Pass på godbitene – unngå å gi godbiter som valpen blir dårlig i magen av. Spør i dyrebutikken hvilke godbiter som er best for valpemager. Du kan også gjerne bruke fôret som godbit.
- Unngå å gi fete matrester og menneskelige søtsaker – blant annet er sjokolade giftig for hundene.
- Griseører – noen hundeeiere har erfart at dette blir for sterkt for valpemagen, mens andre opplever at det går bra så lenge de ikke er røkt.
- Vaksiner valpen – å vaksinere valpen mot parvovirus, valpesyke og smittsom leverbetennelse etter gjeldende anbefalinger, er svært anbefalt. Eventuelt også mot kennelhoste.
- Vær oppmerksom på hva valpen får i seg – ikke la den tygge på alt mulig den finner, både ute- og innendørs.
Pass på hva valpen spiser!
Sannsynligheten er stor for at du allerede har opplevd dette scenarioet: valpen din har funnet noe i grøftekanten, eller på stuegulvet som den begynner å tygge på. Selv om en i flere tilfeller klarer å avverge situasjonen, så er det ikke alltid like lett å ha øynene med seg før hunden plutselig har svelget gjenstanden.
Begynner valpen din å kaste opp helt plutselig, kan det i mange tilfeller være at den har fått i seg noe den ikke tålte – typisk et fremmedlegeme. I noen tilfeller vil du kunne se hva valpen fikk i seg ved å ta en nærmere titt i oppkastet.
Hva gjør du hvis hunden får i seg et fremmedlegeme?
Det er ikke nødvendigvis farlig at hunden får i seg et fremmedlegeme, for så å kaste opp, men her er det viktig at du er observant. Se an formen til hunden din – skulle den begynne å oppføre seg annerledes eller fortsette å kaste opp, bør du rådføre deg med en veterinær.
NB! Hvis hunden din kaster opp umiddelbart etter vann- eller fôrinntak, har blod i oppkasten eller avføringen, anbefaler vi at du oppsøker hjelp hos en veterinær. Spesielt når hunden er ung.
Invaginasjon hos valper
En annen tilstand som gjerne forekommer hos valper, men sjeldnere hos voksne hunder, er invaginasjon. I et slikt tilfelle «vrenger» tarmen seg inn i seg selv.
Dette kan løsne av seg selv, men kan også utvikle seg til alvorlig tilstand med symptomer som oppkast med illeluktende innhold, slimete og blodig avføring, i tillegg blir allmenntilstanden gjerne sterkt nedsatt. Da er det viktig å oppsøke en veterinær.
Ormekur til valp
Mens voksne hunder ikke skal ha jevnlig ormekur på grunn av at det kan skape resistensproblemer, bør valper få ormekur blant annet mot spolorm som er vanlig hos dem. Valper kan nemlig få overført ormer fra hundemoren via blant annet morsmelken. Det er veterinæren som hjelper deg med riktig middel og dosering.
Typiske tegn på at hunden har fått innvollsorm er diaré i kombinasjon med vektnedgang, matt pels, oppkast og hoste.
Hvis valpen kaster opp eller får diaré
- Gi tilgang til friskt vann – sørg for at valpen drikker, men ikke i for store mengder. Å legge til litt druesukker i vannet kan også hjelpe.
- Spesialtilpasset diettfôr - små porsjoner og med få timers mellomrom.
- Normaliser tarmfloraen - Tarmnormaliserende preparater brukes vanligvis for å gjenopprette tarmfunksjonen ved akutt og ukomplisert diaré. Disse fås reseptfrie på apoteket.
Når bør jeg få råd fra veterinæren?
- Hvis hunden ikke drikker / har stort væsketap.
- Ved nedsatt allmentilstand.
- Dersom diaréen er blodig.
- Hvis diaréen ikke slutter.
- Hvis du mistenker at hunden har fått i seg et fremmedlegeme.
- Hvis hunden har fått i seg noe giftig, som rottegift eller en plante. Her finner du en liste over giftige planter og symptomer hos Felleskatalogen.
- Dersom hunden har kroppstemperatur på over 38 eller 39° C, i kombinasjon med en eller flere av de andre punktene som er listet opp over her.
Her svarer vi på vanlige spørsmål om valp!
Les flere nyttige artikler om valp.