Opprinnelsesland: Middelhavsregionen/Cuba
Levetid: 12-15 år
Høyde: 23-27 cm
Vekt: 4-7,5 kg (proporsjonal med høyden)
Farge: Fawn, sort, grå, flere nyanser av brunt. Sjelden ren hvit.
FCI-gruppe: 9 (selskapshunder)
Hvor stammer bichon havanais fra?
Bichon havanais kalles også for havanaiser. Rasen stammer fra middelhavsområdet og ble funnet langs kysten av Spania og Italia så langt tilbake som på 1600-tallet. Hundene kom med italienske sjømenn til Cuba. Spesielt aristokratiet var begeistret for den lille selskapshunden, som ble ansett som et statussymbol.
Med Castros inntog på Cuba flyktet mange til USA og hadde med seg hundene sine. På 1970-tallet startet et mer målrettet avlsarbeid. Du kan nå finne rasen over hele verden, hvor den har tatt plass som en av de mest populære selskapshundene.
Temperament
Bichon Havanais er kjent for å være en utadvendt liten sjarmør som elsker å leke. Den liker å være sammen med familien sin og beveger seg sjelden langt unna dem.
Det er en rase som ofte kommer godt overens med både mennesker og andre hunder. Hvis den får en positiv opplevelse under introduksjonen, kan den også trives sammen med katter og andre kjæledyr. Havanaiseren er en selskapshund som ofte er et godt valg for barnefamilier. Den liker som regel å leke med de minste i familien, forutsatt at den blir behandlet med respekt og at leken er på hundens premisser.
Siden de er så sosiale, er det ikke en hund som trives med å være hjemme alene mange timer om dagen. Det er derfor viktig at du tenker godt gjennom om dette passer med din hverdag. Bichon havanais-hunder som blir overlatt for mye til seg selv, kan utvikle adferdsproblemer.
Selv om en bichon havanais for det meste er glad, har den en tendens til å ønske å passe på eierne og området sitt. Derfor er det ikke uvanlig at den varsler ved å bjeffe hvis det kommer noen, eller om det skjer noe utenom det vanlige. Med målrettet trening i tidlig alder kan du dempe dette noe.
Utseende og størrelse
Bichon havanais er en liten hund med mye pels. Skulderhøyde er som regel 23-28 cm og den veier normalt sett mellom 4-7,5 kg. Kroppen er kompakt, med en ganske kort rygg og en hale som vanligvis bæres i en bue over ryggen. Pelsen er lang og myk, og det er mye av den. Rasen finnes i mange forskjellige farger og fargekombinasjoner.
Pelsstell
En bichon havanais har lang, myke pels som vokser til 12-18 cm lengde. Pelsen kan være helt glatt, men litt bølget er det som flest foretrekker. Den bør børstes minst en gang i uken slik at pelsen ikke floker seg, og trenger å bades med jevne mellomrom.
Det er viktig å venne valpen til pelsstell tidlig. Tiden som du bruker på pelsstellet, bør være hyggelig for hunden. Hvis du ikke ønsker å vaske og føne din havanais selv, kan en hundefrisør hjelpe med dette. Dette betyr imidlertid ikke at du ikke trenger å venne den til stell, for den må fortsatt børstes regelmessig.
Noen velger å klippe pelsen slik at den ikke blir så lang. Spør oppdretteren din om hvilket utstyr du bør investere i og hvordan du går frem.
En bichon havanais kalles ofte allergivennlige, da de ikke røyter så mye. Det er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. Hvis du eller noen i familien er allergiske mot hunder bør dere teste om dere reagerer ved å være sammen med en bichon havanais før dere bestemmer dere for å skaffe en. Kanskje dere kan passe en eller besøke noen som har rasen? Ta kontakt med oppdrettere og raseklubber om du trenger hjelp til dette.
Å trene en bichon havanais
Her får du en rase som kan mye mer enn de fleste tror. I prinsippet får du det beste fra to verdener, for havanaiseren elsker å være aktiv med lek og trening, men den er også flink til å slappe av når det ikke skjer noe. Det betyr ikke at det er en hund som ikke trenger turer og annen fysisk aktivisering. Du bør ha tid til flere daglige turer slik at hunden trives.
Bichon havanais er ofte enkle å trene. Det er en aktiv liten hund som elsker å få oppgaver og dra på eventyr sammen med deg. Den er generelt sett lydig og løper sjelden langt når den er løs. Derfor kan den også brukes til det meste, for eksempel agility, lydighet eller sporarbeid. Husk imidlertid å trene på innkalling fra valpen er liten, for selv om den er kjent for å holde seg nær eieren, kan det lett oppstå situasjoner hvor den løper etter noe spennende.
Vanligste sykdommer og skader
Hos Agria samler vi inn statistikk over alle hunderasene som er forsikret hos oss. Dette gir innsikt i hvilke sykdommer og skader som rammer spesifikke raser. Agria Breed Profiles, er basert på over 150.0000 svenske hunder.
Som alle andre hunder kan en bichon havanais bli skadet eller syk. Derfor har vi ikke tatt med de diagnosene som påvirker hunder generelt, uavhengig av rase. I stedet har vi funnet de tre hyppigste diagnosene rasen er utsatt for ifølge statistikken:
- Tannproblemer (melketenner som ikke faller ut)
- Ørebetennelse (allergi)
- Kneleddsykdommer (patellaluksasjon)
Dette elsker vi aller mest med en bichon havanais
Det er mange gode egenskaper i en havanaiser, og vi forstår hvorfor det er mange som liker de. Vi har samlet de tre tingene vi liker aller best her:
- En trofast venn: En bichon havanais vil nok raskt bli din beste venn. Den er sosial og liker tid med familien. Her får du virkelig en hund som kan holde deg med selskap og som elsker det!
- De er allsidige: Bichon havanaiser er både familiehund, treningspartner, lekekamerat og bestevenn. Den er mye mer enn en selskapshund, og vil elske å drive med ulike typer hundesport der den bruker kroppen, men også nesen.
- Moderat energinivå: med en bichon havanais får du en kombinasjon av godt temperament og moderat energinivå. De er energiske og liker aktiviteter og turer, men er heller ikke like aktive som jakt- eller gjeterhunder, som virkelig trenger mye mosjon for å trives. Så lenge de er en del av familiens hverdag og får meningsfull aktivisering, vil energinivået deres passe veldig godt inn i en vanlig familie.
Godt å vite når du velger en bichon havanais
Selv om en bichon havanais er en fin liten hund med mye å by på, er det selvfølgelig også noen utfordringer med rasen, som kan være greit å vite:
- En firebeint alarm: Din bichon havanais vil sannsynligvis varsle deg hvis det kommer gjester eller om det skjer noe unormalt. Selv om bjeffing kan dempes med trening, er det en del av deres natur. Drømmer du om en hund som aldri bjeffer, så er det sannsynligvis en dårlig match.
- Liker ikke å være alene: Fordi en bichon havanais er så sosial, er den heller ikke spesielt flink til å være alene hjemme over lengre tid. Du må derfor vurdere om det kan passe inn i hverdagen din – kanskje den kan tas med på jobb? Eller jobber du mye hjemme? En bichon havanais som er mye alene vil være ulykkelig og kan utvikle separasjonsangst og andre adferdsproblemer.
- Børste, børste, børste: Med en bichon havanais i hus må du investere i en god børste og være forberedt på å bruke tid på stell. Havanaiseren har en krevende pels, og det er viktig at den vedlikeholdes jevnlig så den ikke får floker. Floker kan føre til hudproblemer, smerter og ubehag for hunden.
Vil du vite mer om andre populære raser?
Vi har samlet en liste over de åtte mest populære hunderasene. Trykk på knappen nedenfor for å se oversikten.