Opprinnelsesland: Storbritannia
Levetid: 13-15 år
Høyde: Ca. 53 cm
Vekt: 14-22 kg
Farge: De kommer i alle farger, men hvitt skal ikke være dominerende.
FCI-gruppe: 1 (Bruks-, hyrde- og gjeterhunder)
Hvor stammer border collien fra?
Border collie kommer fra grenselandet mellom England og Skottland, hvor den har blitt brukt i århundrer til å gjete. Faktisk er det den mest brukte gjeterhunden i verden, fremfor alt brukt til å gjete sau. Selv om rasen fikk offisiell utstillingsrasestandard i 1975, har den stort sett blitt avlet frem med sine gjeteregenskaper i fokus. Rasen har over tid blitt delt inn i hunder som er utpreget arbeids- og konkurransehunder, og hunder som er mer egnet som utstillings- og familiehunder.
Temperament
En border collie er en glad hund som har mye energi. Den brukes ofte til gjeting, som er et medfødt instinkt for rasen. Det er imponerende å se border collien jobbe i sitt rette element i samspill med gjeteren.
Men gjeterinstinktet kan også komme til uttrykk på en mer negativ måte, nemlig i møtet med andre hunder. Her kan border collien ha en tendens til å bruke samme kroppsspråk som når den gjeter, et stirrende blikk og en lav holdning. Andre hunder kan oppfatte dette som en trussel og problemer kan oppstå. Hvis din neste hund skal være en border collie, er det derfor viktig at du setter deg grundig inn i hvordan hunder kommuniserer med hverandre, og hvordan dere kan trene på sosialisering fra tidlig alder.
Border collien er en hund som krever mye aktivisering. Det er en sensitiv hund som reagerer raskt på alt fra instruksjonene dine til andre ting rundt dere. Den trenger faste rammer og en forutsigbar hverdag. Border collier som er avlet frem med tanke på arbeid og konkurranser er ikke det opplagte valget for en som skal ha hund for første gang. Hvis hunden blir understimulert utvikler den lett adferdsproblemer, for eksempel at den prøver å gjete alt som rører seg, som for eksempel biler eller sykler.
Border collien som er avlet med tanke på at den skal være en god familiehund, trives best i en aktiv familie der mesteparten av fritiden tilbringes utendørs. Sørger du for å stimulere border collien din med aktivisering som passer rasen, får du en fantastisk følgesvenn som ofte trives godt sammen med andre hunder og er enkel å ha med seg de fleste steder. Dette forutsetter imidlertid at den kommer fra en oppdretter som prioriterer at valpene sosialiseres godt fra start, og at man begynner med trening fra man får valpen hjem.
Av natur er border collien veldig samarbeidsvillig, men noen kan være reservert når de møter fremmede mennesker og andre hunder. Det er en rase som fysisk ser ut til å være voksen i ganske ung alder (typisk i 10-12 måneders alder), men den er ofte mellom 3-4 år før den kan anses å være både mentalt og fysisk moden.
Utseende og størrelse
Border collie er en mellomstor hund som er atletisk bygget. Den er rundt 53 cm høy, veier mellom 14-22 kg og kommer i forskjellige farger. Den har en middels lang pels med en underull som beskytter den mot hardt vær.
Pelsstell
Pelsen kan være i forskjellig lengde fra hund til hund. Arbeids- og konkurransehunder har ofte litt kortere pels enn de som er avlet med tanke på utstilling/familiehund. Pelsen er ofte silkeaktig med myk underull. Det er ikke så mye pelsstell som skal til, du trenger bare å børste den en gang iblant.
Røyteperiodene er som regel ved årstidsskiftene fra vinter til vår og høst til vinter. Hvis du har en border collie med lang pels, kan du klippe pelsen under potene og på hasene. Da er det lettere å tørke eller vaske den ren etter tur.
Å trene en border collie
Border collie er en aktiv hund som krever mye fysisk og mental aktivisering for at den skal trives. Den er samarbeidsvillig og elsker å jobbe. Det krever imidlertid at du er konsekvent, rolig og tydelig. Border collier blir fort stresset hvis du hever stemmen eller går for fort frem med treningen.
Hunder av denne rasen trenger å bruke både hjernen og kroppen for å trives. I tillegg til gjeting, blir de ofte brukt til lydighetstrening, agility, spor og annen hundesport. Den lærer nye ting lett, men den får også raskt dårlige vaner hvis du ikke setter klare rammer.
Sett av mange timer hver dag for at hunden skal komme ut og få brukt seg. I tillegg er det viktig at sosialisering settes i gang tidlig, slik at den lærer seg å trives på nye steder, og blant andre hunder og mennesker.
Vanligste sykdommer og skader
Hos Agria samler vi inn statistikk over alle hunderasene som er forsikret hos oss. Dette gir innsikt i hvilke sykdommer og skader som rammer spesifikke raser. Agria Breed Profiles, er basert på over 150.0000 svenske hunder.
Som alle andre hunder kan en border collie bli skadet eller syk. Derfor har vi ikke tatt med de diagnosene som påvirker hunder generelt, uavhengig av rase. I stedet har vi funnet de tre hyppigste diagnosene rasen er utsatt for ifølge statistikken:
- OCD
- Nevrologiske lidelser
- Ryggsmerter
Dette elsker vi aller mest med en border collie
En border collie er en vakker hund med en virkelig imponerende evne til å lære seg ulike oppgaver. Den har mange kvaliteter, og vi har samlet de tre tingene vi liker aller best her:
- Et skikkelig arbeidsjern: En border collie kan jobbe iherdig og konsentrert. Det er en fryd å jobbe med en slik iver.
-
Topp treningsvilje: Ikke bare pleier en border collie å ha på «ja-hatten» når det kommer til jobb, den er også veldig intelligent og treningsvillig. Den legger fort to og to sammen, slik at du som regel ikke trenger å trene på samme øvelsen mange ganger før den sitter.
-
Begrenset pelsstell: Selv om border collien har en fin, silkeaktig pels, krever den ikke så mye pelsstell. Det er altså ikke her man må bruke mye tid. I stedet bør du bruke tiden på trening, aktivitet og gode opplevelser sammen.
Godt å vite når du velger en border collie
Alle hunder har både positive og negative sider. Det er lurt å kjenne til både de gode og de mindre gode sidene ved rasen, før du tar avgjørelsen om det er rett rase for deg. Her er tre ting du bør være oppmerksom på med en border collie:
-
Ofte ikke en førstegangshund: Er du førstegangshundeeier bør du ikke begynne med border collie fra arbeidslinjer, med mindre du har kyndig hjelp og en saueflokk å gjete. Generelt er det en rase som trenger mye fysisk og mental aktivisering for å trives, og som samtidig må ha noen faste rammer.
-
Gjeterinstinktet må kontrolleres: det ligger i en border collies DNA å gjete. Hvis du ikke gir hunden utløp for det på en konstruktiv måte, kan den ende opp med å gjete syklister, barn, joggere og alt annet som beveger seg.
-
Stresser lett: En rase som border collien med høyt energinivå og god arbeidsmoral kan lett stresse. Derfor må du fokusere på ro, og trene på en måte der du ikke stresser hunden unødvendig mye.
Vil du vite mer om andre populære raser?
Vi har samlet en liste over de åtte mest populære hunderasene. Trykk på knappen nedenfor for å se oversikten.