Opprinnelsesland: Storbritannia
Levetid: 12-15 år
Høyde: 35,5-40,5 cm
Vekt: Hannhund 13-17 kg, tispe 11-15 kg
Farge: Rød, fawn, hvit, sort, brindle eller blå kombinert med hvit.
FCI-gruppe: 3 (terriere)

Hvor stammer staffordshire bull terrier fra?

Staffordshire bull terrieren, ofte forkortet til staff, stammer fra Storbritannia, hvor den første offisielle rasestandarden ble skrevet i 1935. Hundene som rasen stammer fra er ikke tilstrekkelig dokumentert, men som navnet antyder springer den ut fra datidens bulldog- og terriervarianter. Den ble tidlig brukt som kamphund, herunder rottekamper, okse-og bjørnehetsing og hundekamper. Etter at den ble registrert i 1935, og en strukturert avl begynte, har den vært avlet som familiehund.

Den ble først avlet i Staffordshire, et område tidligere kjent for kullproduksjon og høy befolkningstetthet. Derfor var det også viktig at hunden hadde et stabilt og pålitelig temperament, spesielt overfor de mange barna og fremmede menneskene den kunne møte i løpet av en dag. Over tid har rasens sosiale egenskaper rundt mennesker gitt den kallenavnet «the nanny dog». Kjælenavnet fikk enda større betydning da rasen vant prisen for årets familiehund i England i 2006.

Temperament

Staffordhire bull terrier er modig, utholden, og har nokså mye energi. Det er en glad hund med et vennlig sinn, men kan også være egenrådig. Noen av dem kan være "unge til sinns" livet ut, noe som kan være krevende, spesielt for den uerfarne hundeeieren. De har ikke et utpreget jaktinnstinkt.

Med en staff får du en hund som vil følge deg i tykt og tynt. Rasen fotfølger deg gjerne uansett hvor du beveger deg i hjemmet, de elsker å være der du er. Dersom den får en positiv introduksjon er de veldig glad i barn og kan være veldig tålmodige. Selvom de er kjent for å være gode med barn, må du som eier likevel sette trygge rammer og påse at leken skjer på hundens premisser.

Enkelte hunder av rasen kan være tilbakeholden overfor andre hunder og dyr, så det er viktig å fokusere på sosialisering fra tidlig alder. En kjønnsmoden staffordshire bull terrier foretrekker nemlig selskap med mennesker, fremfor andre dyr.

Basert på rasens historie, kan den ha lett for å havne i konflikt med andre hunder. Det er ikke alltid den starter slåsskampen, men dersom det eskalerer til konflikt, er ikke staffen en som trekker seg. Selv om den ikke er så stor av størrelse, er rasen utrolig sterk. Vær ekstra oppmerksom på tegn til skade eller sykdom, da den sjeldent gir uttrykk for å ha vondt.

Utseende og størrelse

Staffordshire bull terrier er en muskuløs hund med en kompakt kropp og et kraftig hode med bred kjeve. Hannhunden veier vanligvis mellom 13-17 kg, mens tispene veier mellom 11-15 kg. Begge kjønn blir ca. 35,5-40,5 cm høye. Rasen har kort, glatt pels i flere fargevarianter.

Pelsstell

Den korte pelsen til en staff krever ikke altfor mye stell, men du kan børste den med en myk børste for å fjerne løse hår. Rasen har ikke noe underull som kan hjelpe med å regulerere varme og kulde, og derfor kan den fort bli kald hvis den ikke er i bevegelse. Dersom det er kraftig regnvær eller kaldt, kan det være nødvendig med et dekken. Vær også ekstra oppmerksom i de varme sommermånedene, da hunder av denne rasen fort kan bli for varme.

Å trene en staffordshire bull terrier

En staff er en aktiv hund som krever daglig mosjon og mental stimulering for å trives. Du kan gjerne inkludere lek, sporarbeid, agility eller en annen hundesport i deres daglige trening.

Det er viktig å trene på lydighet, spesielt er innkalling noe som bør holdes vedlike gjennom hele hundens liv. Det kan kreve noe tålmodighet fra din side fordi de ofte kan være litt egenrådige.

De er ofte energiske og i godt humør, mens noen kan ha et høyt stressnivå. Derfor kan det være nødvendig med passivitetstrening slik at den kan lære seg å slappe av og være rolig fra tidlig alder. Sørg gjerne for å etablere en hverdag hvor hundens fysiske, mentale og sosiale behov er tilfredstilt, slik at du unngår en stresset hund som ikke trives.

Vanligste sykdommer og skader

Hos Agria samler vi inn statistikk over alle hunderasene som er forsikret hos oss. Dette gir innsikt i hvilke sykdommer og skader som rammer spesifikke raser. Agria Breed Profiles, er basert på over 150.0000 svenske hunder.

Som alle andre hunder kan en staffordshire bull terrier bli skadet eller syk. Derfor har vi ikke tatt med de diagnosene som påvirker hunder generelt, uavhengig av rase. I stedet har vi funnet de tre hyppigste diagnosene rasen er utsatt for ifølge statistikken:

  • Allergi
  • Albueleddsdysplasi
  • Luftveisproblemer

Dette elsker vi aller mest med en staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terriere er lette å like, og har en rekke gode egenskaper. Vi har samlet noen av de beste her:

  1. Kjærlig og lojal: Det er en av de mest kjærlige og lojale hundene du kan dele livet ditt med. Den elsker å være i nærheten av deg, og fotfølger deg overalt. Med en staff får du en venn som er med deg gjennom tykt og tynt. Den vil savne deg når dere ikke er sammen, og vil alltid være glad for å se deg. 
  2. God med barn: En ordentlig god familiehund. Den har stor tålmodighet overfor barn, og elsker å leke med dem. De små i familien får derfor også en god venn, som elsker å tilbringe tid sammen med dem. 
  3. Passer inn i en normal aktiv familie: Selvom en staffordshire bull terrier er en aktiv hund, er den ikke helt på nivå med en jakt- eller gjeterhund. Den passer derfor godt sammen med en normalt aktiv familie. 

Godt å vite når du velger en staffordshire bull terrier

Alle hunder har både positive og negative sider. Det er lurt å kjenne til både de gode og de mindre gode sidene ved rasen, før du tar avgjørelsen om det er rett rase for deg. Her er tre ting du bør være oppmerksom på med en staffordshire bull terrier:

  1. Lar seg lett provosere av andre hunder: En staffordshire bull terrier liker bedre å tilbringe tid sammen med mennesker, enn andre hunder. Du bør derfor fokusere på tidlig sosialisering, og det kan være lurt å innstille deg på at du kan få en hund som ikke er særlig glad for å møte andre hunder. Vær oppmerksom når dere går tur sammen med andre hunder, da det kan oppstå konflikt. 
  2. Tålmodighet er din venn: Det er en rase som kan teste tålmodigheten din. Den elsker å lære nye ting og sier sjeldent nei til utfordringer, men vær forberedt på at den kan ha sterke meninger og være egenrådig. Finn godbitene som smaker ekstra godt, og smør deg med tålmodighet så blir staffen en ordentlig god treningspartner. 
  3. Ikke nødvendigvis for førstegangs hundeeiere: På grunn av rasens historie og selvstendige natur, er det en hund som krever litt av sin eier. Sett deg grundig inn i hvordan hunder kommuniserer med hverandre og vær forberedt på miljøtrening og sosialisering fra dag èn, spesielt hvis det er din første hund. 

Vil du vite mer om andre populære raser?

Vi har samlet en liste over de åtte mest populære hunderasene. Trykk på knappen nedenfor for å se oversikten. 

Gå til raseoversikten