Hvilket utstyr må man ha på plass før man henter valpen?

Felles for alle valper er at de ønsker å kjenne seg trygge i sitt nye hjem. Typisk utstyr som bidrar til dette er en hundeseng. Hvis du ønsker kan du også vurdere å gå til innkjøp av to stykker; en til å ha på soverommet ved siden av sengen, men også en i for eksempel stuen. 

Hunder liker gjerne å være i nærheten av mennesker, men har også behov for alenetid og trenger da et sted å trekke seg unna. Noen foretrekker å ha hunden i sofaen eller sengen og et eget hundeteppe kan da være en fordel.

Det er viktig at hunden føler seg trygg på hva som er lov og ikke lov. Dersom man ønsker at hunden bare skal være i sofaen eller sengen noen ganger, kan man for eksempel lære hunden at den alltid får lov til å ligge på sitt eget teppe, uansett hvor dette teppet ligger. Teppet er da også enkelt å ta med seg i bilen eller andre steder man ønsker at hunden skal kunne slappe av.

Essensielt utstyr for valpen:

  • transportbur eller sele tilpasset hund
  • halsbånd med synlig telefonnummer
  • hundeseng eller teppe
  • fôr og godbiter
  • mat- og vannskål
  • leker og tyggebein tilpasset valper 
  • klosaks og tannbørste
  • hundesjampo og eventuelt børste
  • bånd, sele og hundeposer

Før valpen lærer seg å tisse utendørs, kan det også være smart å gå til innkjøp av fuktabsorberende tisseunderlag. 


Hva bør jeg gjøre for å sikre hjemmet?

Først og fremst er det lurt å ta tak i ting som er på gulvet eller nærme gulvet.

Typiske farer i hjemmet for valpen:

  • Stikkontakter – disse kan dekkes igjen. Hvis du lurer på hvordan du gjør det, kan du oppsøke nærmeste forhandler av elektronikk.
  • Gjem bort unødvendige ledninger og kabler som ligger på gulvet – valper er nysgjerrige og ettersom tennene deres klør, kan de fort finne på å bite på ledninger.
  • Legg unna ting som kan være til skade for valpen – truser, strømpebukser, smokker, små baller og skumgummibiter er blant de tingene som kan forårsake store skader i magesekk og tarm.

Det fins måter å avgrense området der valpen kan bevege seg på i huset. Et av tiltakene er å sette opp en grind mellom rommene, slik som hunde- eller trappegrind eller kompostgitter.

Les også: Farer for valpen


Hvor bør valpen sove, og bør den sove alene eller i rom med eierne? 

For å gjøre valpen trygg i de nye omgivelsene anbefaler vi å tilbringe de første nettene sammen med den. Det er lurt å sove der valpen til vanlig skal sove om nettene.

Finn en rolig plass i boligen. Denne plassen bør være fast, så hunden din lærer seg hvor det er trygt å trekke seg tilbake til.


Hvor mye mat og vann skal valpen ha?

De fleste oppdrettere gir instrukser på mengde og hyppighet på fôring. Uansett rase er valpens behov for energi, proteiner, mineraler og vitaminer større enn behovet til en voksen hund. Fordøyelsesfunksjonene er også annerledes på en valp enn på en voksen hund. Valper er for eksempel mindre i stand til å fordøye stivelse.

En valp på 8 uker bør spise 3-4 ganger per dag, avhengig av hundens størrelse. Måltidene skal fordeles jevnt utover dagen. Etter at hunden er 6, 8 eller 10 måneder kan du redusere til to måltider om dagen. Dette vil også variere ut ifra hundens størrelse.

Hør gjerne med din veterinær eller i butikken hvor du kjøper fôret.


Hvilke forholdsregler bør man ta dersom man har barn i hus?

Det er noen ting som er lurt å tenke på når du har barn og skaffer deg en valp. Hvorvidt valpen passer med barn avhenger av individet, og ikke primært av rasen du velger. Det er også fint å vite at valper stort sett er lettere å tilvennes barn da de kan trenes og formes fra starten av.

Viktig å huske på:

  • Ikke la små barn og hunder være sammen alene – det må alltid være en voksen til stede når små barn og hunder skal sosialiseres. Barn kan finne på å trekke hunden i halen eller i ørene, noe som kan gjøre hunden redd eller irritert. Dette kan forårsake en uheldig situasjon.
  • Ta tiden til hjelp – tilvenning til barn skjer sjeldent over natta, dette er noe som må skje gradvis. Jo mer tid barnet ditt får sammen med hunden, desto sterkere relasjon kan de få. La barnet ditt føle eierskap til hunden. Ta dem med på tur, la dem bli med å lære triks og hjelpe til med for eksempel å servere mat og fylle vannskålen.
  • Lær hundespråket – siden hunder ikke kan uttrykke seg på samme måte som oss mennesker, har de et kroppspråk som det er lurt å bli kjent med. Blant annet liker de å være i fred når de spiser og sover. Det er også viktig at du er tydelig overfor hunden din om hvordan den skal oppføre seg rundt barn. Dette kan for eksempel være at det ikke er lov å hoppe på barna eller ta mat fra dem.

Les mer: Hund og barn under samme tak?


Hvor tidlig kan jeg ta med valpen på biltur, og hvordan bør jeg sikre den?

Det fins i all hovedsak ingen aldersgrense for når man kan ta med hunden på biltur, men vi anbefaler å ikke legge ut på langtur første uken du har valp. Det er viktig at hunden blir introdusert til bilkjøring gradvis – start med korte turer. Skal du ha med en valp på en lengre kjøretur er det viktig å ta pauser underveis. Noen hunder synes det er greit å være med på biltur allerede fra første tur, mens andre synes det er skummelt eller blir kvalme.

Sikring av hund i bil:

  • Hvis du ikke sikrer hunden din i bilen er dette et brudd på veitrafikkloven. Bakgrunnen for reglementet er at det ikke er trygt, verken for hunden, sjåføren eller passasjerer å ha hunden løs i tilfelle noe uforutsett skulle oppstå.
  • Det fins to alternativer for sikring: transportbur eller sele. 

Les mer om reglene, og lær mer om de to alternativene for sikring av hunden i bilen.


Hvordan kan man få valpen husren, og hvor lang tid tar det normalt?

Allerede fra første dag du får valpen i hus, bør du starte å trene den på å bli husren. Dette gjør du ved å vise den hvor den får lov til å gjøre fra seg og rose den hver gang den gjør det rett. 

Det er viktig å huske at valpens fysiske kontroll på mage og blære utvikles gradvis og at det kan være store individuelle forskjeller på når denne er ferdig utviklet. 

Du bør ta med valpen ut jevnlig slik at den har mulighet til å lykkes. Etter at valpen har sovet og etter måltider pleier de ofte å måtte gjøre fra seg, dette er derfor tidspunkt det er ekstra lurt å ta den med ut. Våkner valpen på natten kan det være lurt å ta den med rett ut. Ros valpen hver gang den gjør fra seg på rett sted. 

Aldri straff valpen om den gjør fra seg inne. Løft den enkelt opp og ta den med ut. Selv om valpen allerede har gjort seg ferdig er det likevel viktig å ta den med ut, slik at den lettere klarer å skjønne hva vi ønsker. 

Les også: Slik får du valpen husren


Når skal jeg begynne å pusse tennene? Før eller etter tannfellingen?

Det er lurt å venne hunden til tannstell allerede som valp. Da blir det enklere etter hvert som den vokser.

Frem til valpen mister melketennene kan du venne valpen til at du får titte forsiktig inn i munnen og se på tennene. På denne måten blir valpen komfortabel med håndteringen og at du som eier ser inn i munnen uten at det skjer noe skummelt. Gi masse ros og gjør tannstellet til noe hyggelig dere gjør sammen.

Når melketennene har falt ut kan du gradvis venne hunden til å pusse tennene. Det er viktig å starte forsiktig og gjøre dette når valpen er rolig. Tilvenning av tannpuss må gjøres gradvis.

Lær valpen at tannpuss er en del av den daglige rutinen.

Les artikkelen: Melketenner som sitter fast


Hvor ofte skal man klippe klørene?

Valpeklør vokser fort, så det kan være lurt å klippe litt hver uke. På den måten blir både du og valpen vant til rutinen. Du trenger kun å klippe litt av gangen og rose valpen rikelig underveis. Husk å belønne!

Det er ikke nødvendig å klippe alle klørne på en gang. I oppstartsfasen kan det være lurt å ta en klo av gangen, og trenger valpen en pause fortsetter dere bare litt senere.

Husk at det kan det være uvant for valpen at du tar den på potene og noen valper er også veldig kilne.


Hvor ofte skal valpen bades og med hvilken sjampo? Er det nødvendig med balsam?

Generelt trenger man ikke å vaske hunden med mindre den er skitten eller pelsen har blitt fettete. Men et bad i ny og ne kan være godt både for hunden, men også for deg som skal ha den i hus. Korthårede hunder trenger normalt kun å vaskes et par ganger i året, mens langhårede hunder ofte trenger å vaskes noe oftere for å holde pelsen fin.

Har du en hund som fort blir skitten kan du skylle av potene etter tur, det er ikke nødvendig å bruke shampoo hver gang. Skal du bruke shampoo er det viktig at denne laget til hund. Her finnes det mye fancy, men de fleste klarer seg med en helt enkel nøytral type.

Balsam er i utgangspunktet ikke nødvendig, men dersom huden og pelsen er tørr kan det være greit å benytte en hundebalsam. Hundebalsam er også godt for å motvirke floker hos langhårede hunder som skal børstes.


Hvor lange turer kan valpen gå?

I begynnelsen holder det med små turer i hagen, på gress eller grus. Små turer på 5-10 minutter er nok. Under disse turene kan du lære valpen gode vaner som for eksempel å lære den til å  komme når du roper på den, sitte ved siden av deg, og så videre. Husk å gi ros når den mestrer oppgaven du har gitt den!

Det er også viktig at valpen får bevege seg litt fritt. Sett deg gjerne ned og la den løpe litt rundt, men pass på at du til enhver tid har kontroll på valpen.

Lengden på turene kan økes gradvis og må tilpasses etter hver enkelt valps størrelse og aktivitetsbehov.

Det er viktig at valpen ikke får for mye eller for lite mosjon, så nøkkelen er gradvis opptrening hver dag.


Hvordan kan man lære hunden å gå pent i bånd?

Det finnes mange ulike metoder for å få hunden til å gå pent i bånd.

Her er en metode for båndtrening som kan benyttes:

  1. Pass på at halsbåndet og koppelet passer valpen før du begynner.
    Ikke bruk langline eller flexi-bånd når du skal trene på dette. Det gir ikke den samme kontrollen.
  2. Begynn på et stille område, gjerne hagen hvis du har det, så det ikke er alt for mange ting som kan distrahere valpen. Start med å gå i sirkler eller på en rett linje, og beveg dere rolig.
  3. Trekker valpen i båndet, stopper du opp og står helt stille. Valpen vil etter hvert ta et skritt tilbake og se på deg. Gi valpen rikelig med ros og belønning.
  4. Nå som båndet er løsere kan dere begynne å gå igjen.
    Ikke stress, denne treningen må dere bruke god tid på. Valpen vil etter hvert forstå at et løst bånd betyr at dere går tur. Vær tålmodig!
  5. Øv godt på hjemmebane før dere går over til mer utfordrende miljøer.
    Hold øktene korte og avslutt mens valpen fremdeles orker å jobbe. På den måten avslutter dere mens valpen føler mestring.
  6. Øvelse gjør mester og etter hvert vil valpen lære seg at et slakt bånd vil føre til at den kan få utforske miljøet på tur.
  7. Vi vet at hverdagen skjer og at man innimellom ikke kan eller orker å trene på å gå pent. Hvis man ønsker, kan du lære valpen at den må gå pent uten å trekke når den går med halsbånd, men at den kan gå mer fritt når den har på sele. På den måten kan man gi seg selv en mulighet til å løpe til bussen eller forte seg ut, uten å ødelegge all den treningen man har lagt i. Dersom man ikke ønsker å benytte halsbånd kan man enkelt skille ved å bruke to ulike seler i stedet.


Når kan valpen hilse på andre hunder?

Det er viktig for valpens sosialisering å møte andre hunder. I starten er det imidlertid lurt å holde deg til hunder du vet at er snille, valper blir fort skremte. Det er de gode opplevelsene vi ønsker at valpen skal ta med seg videre. Det også viktig å huske at hunder blir sosialiserte av å se andre hunder og at de ikke alltid må hilse på alle.

Voksne hunder vil ofte hjelpe til med å oppdra viltre valper. Det er derfor helt vanlig at valpen blir satt på plass dersom den er for voldsom. Dette er en viktig del for å lære hvordan man oppfører seg. Det er likevel viktig å se an, ikke alle er like egnet for å gjøre denne jobben. 


Når er det greit å begynne og sykle eller løpe med hunden?

Sykling og løping bør ventes med til hunden er ferdig utvokst. Dette er som regel til hunden har fylt 12-15 måneder. Det er individuelle forskjeller her med tanke på raser og hundens størrelse, men tyngre hunder kan trenge mer tid før ledd og bein klarer større belastninger. 

Les mer: Løpe med hunden

Les mer: Sykle med hunden


Hvordan kan man trene opp valpen på å være alene hjemme, og når bør man begynne med treningen?

På et tidspunkt bør hunden din klare å være alene hjemme. Siden hunder er flokkdyr kan det å trene den til å være hjemme alene, kreve både tid og en dose tålmodighet Vent med å forlate valpen din helt alene inntil du er trygg på at den trives og føler seg husvarm.

Du kan begynne treningen med å gå ut av rommet bare noen sekunder. Plasser gjerne hunden i et avgrenset område, enten i en grind eller i et rom, hvor den føler seg trygg. Legg frem hundeseng, vann, leker og noe å tygge på. Deretter kan du gradvis øke tiden du er borte for hver gang. Det er viktig å ikke gjøre noen stor avskjeds- eller hilseseremoni fordi det skal være naturlig for valpen å være alene og like naturlig at du kommer tilbake.

Les mer: Slik trener du hunden din til å være alene hjemme


Hvor lenge kan hunden være alene hjemme?

Små valper skal ikke være alene i det hele tatt, og må gradvis tilvennes. Her finner du noen gode råd for å tilvenne valpen til å være alene hjemme

Voksne hunder kan læres opp til å være hjemme alene i 6-8 timer om dagen, men bør få være sosial resten av tiden. 

Les mer: Hvor lenge kan hunden være alene hjemme?


Her har vi samlet våre mest nyttige artikler om valp!