Målet med å innføre gode rutiner for stell av katten din er ikke bare viktig for trivsel, men like viktig for å forebygge eventuelle sykdommer.
Tannstell hos katt
Å pusse tennene til katten din er viktig for å opprettholde en god munn- og tannhelse på katten samt forebygge plakk og tannstein. Går det for lang tid mellom hver tannpuss, kan dette i verste fall føre til tannkjøttbetennelse og tannproblemer.
Noe av det aller viktigste du gjør for å lære katten din å trives med tannstellet er å rose den masse underveis!
Slik venner du katten til tannpusset:
- Titt forsiktig inn i munnen, se på tennene og rør dem varsomt. Målet er å få katten til å bli komfortabel med håndteringen. Du skal kunne ta inn i munnen til pusen din uten at den tror det skjer noe skummelt.
- Deretter kan du helt forsiktig begynne å pusse tennene med en tannbørste. Det er viktig å gjøre dette når katten din er rolig. Tilvenningen av tannpuss må gjøres gradvis og aldri hardhendt.
Gode tips og råd til tannpuss:
- Gå for en fingertannbørste eller en tannbørste med et lite børstehode. Det finnes flere varianter på markedet, så her må du velge den som fungerer best for deg og katten din.
- Det er ikke nødvendig å bruke tannkrem da selve børsten gjør jobben. Skyll den i lunkent vann og så er du klar til tannpussingen. Hvis du likevel ønsker å bruke tannkrem, så gå for en som er tilpasset for bruk på katter.
- Det er viktig å både lukte på munnen og se på tennene ofte. På den måten vet du som eier når noe ikke stemmer eller lukter galt og kan kontakte veterinær på et tidlig tidspunkt.
- Lær kattungen at tannpuss er en del av den daglige rutinen.
Les også: Forbered katten på veterinærbesøket
Pelsstell hos katt
Derfor bør katten børstes jevnlig:
- Unngå hårballer i fordøyelsessystemet – I løpet av røyteperioden: høsten og våren, og når katten vasker seg, vil den få i seg en del hår som ender opp som hårballer i fordøyelsessystemet. Ved å børste katten jevnlig forebygger du at pusen din får problemer med fordøyelsen.
- Unngå tovet pels – Dette gjelder langhårede katter som fort kan få tover i pelsen. På sikt kan dette bli smertefullt for katten og føre til sopp, eksem, sår og andre hudplager.
- Spesielt utsatte områder er: bak ørene, rundt halsbåndet, overgangen mellom buken og bakbena
Les også: Hjemmemiljøet til katten
Hvor ofte trenger katten å bli børstet?
Mens noen katter trenger en daglig runde med børsten, holder det for andre å bli børstet en gang i uken. Her er det individuelle forskjeller, så gjerne forhør deg med oppdretteren om du ønsker nærmere råd.
Et godt tips for børsting av katten
Når du skal børste katten din for første gang, bør du starte forsiktig med korte og varsomme økter slik at pusen din venner seg til børsten og at den beveger seg rundt på kroppen.
Klarer du å gjøre børstningen til en positiv opplevelse for pusen, kan dette bli en kosestund og kvalitetstid dere deler sammen.
Kloklipp hos katt
Ofte er det nødvendig å klippe klørne på innekatten med jevne mellomrom. Har du en utekatt behøver du kun en sjelden gang å trimme de ytterste spissene hvis klørne er lange.
NB! Husk at det kun er den ytterste spissen som skal klippes. Den lyserøde nervefylte sonen lengre ned på kloen må ikke klippes.
Hva bruker katten klørne til?
Katten bruker klørne blant annet til å klatre og forsvare seg. Mens en utekatt vanligvis klarer å kvesse og slite klørne sine på naturlig vis, trenger en innekatt kun et egnet sted til å kvesse klørne slik som på et klorestativ eller på et klorebrett.
Hvorfor bør klørne til katten klippes?
Klørne kan sprekke, brekke og flise seg opp hvis de blir for lange. Kloskader kan være smertefullt.
Her har vi samlet sammen gode tips og råd for deg som har kattunge! 🐈