Nyfødt

Når kattungene er nyfødte er det viktig å sjekke at alle kattungene klarer å suge melk fra mor. Følg derfor med på at alle kattungene kommer til en patte og at den faktisk klarer å få melk ut av denne. Noen patter kan ha mer melk eller være lettere å få melk ut av enn andre.

Dersom du har en litt svakere kattunge kan det være smart å hjelpe denne til en enklere patte dersom den ikke klarer å suge seg fast på den som ble igjen, når de andre valgte først.

En god og mett kattunge vil kunne legge seg for å sove. En kattunge som ikke er fornøyd vil ofte søke rundt og lage lyd, gitt at den har energi nok til dette. Kjenn gjerne på magene til alle kattungene, en kattunge med full magesekk vil ofte ha en rund mage.

Nyfødte kattunger klarer ikke å tisse eller bæsje uten hjelp. Se derfor etter om mor slikker alle kattungene bak. Dersom mor ikke gjør denne jobben, kan du bruke en klut dyppet i lunkent vann og forsiktig tørke kattungens anus. Dette vil kunne trigge avføringen og hindre at kattungen blir forstoppet.

Nyfødte kattunger trenger varme. Romtemperaturen bør derfor være ca. 22 grader. Denne kan gradvis senkes ettersom kattungene blir større. Området kattungene oppholder seg bør være rent, tørt og ha et isolerende underlag.

Les også: Fødsel hos katt

Sosialisering

Den første uken er det viktig at kattungene og kattemor få nok ro, men etter hvert som kattungene vokser til, vil sosialisering av disse være viktig. Det er viktig å huske at starten av livet vil være med på å gjøre dem klare for det som kommer senere. Venn derfor kattungene til vanlige huslige lyder som oppvaskmaskin, TV, radio og menneskestemmer.

Det er viktig at kattungene blir vant til å bli håndtert, klappet og løftet på, gjerne av ulike personer. Ta dem gjerne opp litt hver dag. I Starten er det beste om du gjør dette etter at de har spist og sovet, slik at håndteringen ikke kommer i veien for disse behovene.

Ormekur

Kattungene blir normalt smittet med innvollsorm fra mor via morsmelken. Det anbefales derfor at kattungene blir behandlet med ormekur i 2, 4, 6, 8 og 12 leveuke. Etter dette er det anbefalt at kattungen behandles ved seks måneders alder og igjen når de er ett år. Ormekuren gis i form av en pasta som forsiktig sprøytes i munnen på hver enkelt kattunge.

Fast føde

Når kattungene er 3 uker gamle kan du introdusere fast føde. Tilby gjerne en liten skål med oppbløtt tørrfôr eller våtfôr til kattungene daglig. Du kan gjerne også tilby noen få tørre fôrkuler, da noen foretrekker disse.

Skålen bør ha lave kanter slik at kattungene lett kommer til. I starten er de kanskje ikke så interesserte, men etter hvert som de vokser, vil de gradvis spise mer og mer av dette. Selv om kattungene ikke har spist opp, er det viktig at fôret byttes ut daglig, slik at våtfôret ikke står og blir dårlig.

Ettersom de fleste fôrer med tørrfôr bør kattungene gradvis fra 5–6 ukers alder vennes til tørrôr og være helt over på dette før de leveres til nye hjem.

Kattungene og kattemor skal alltid ha tilgang til friskt vann.

Kattedo

Ettersom de fleste katter i dag bruker kattedo kan det være lurt å introdusere kattungene for kattedo allerede fra 3–4 ukers alder. Ettersom kattungene har korte bein bør kattedoen ha lave kanter og gjerne være åpen. Etter hvert som kattungene vokser, kan kantene økes og overbygg forsøkes.

Vaksine

Når kattungene er tolv uker gamle, bør de vaksineres for første gang. Hos spesielt utsatte kattunger kan vaksinen settes allerede ved 8–9 ukers alder. De blir da vaksinert mot kattepest og katteinfluensa. Det er vanlig at de samtidig får chipmerking og helsesjekk.

Kattungene bør så vaksineres på nytt ved 16 ukers alder (4 uker etter første vaksinering).

Flytte til nytt hjem

Kattungene bør være minst 12 uker gamle før de flytter til nye hjem. Mange oppdrettere venter til de er 14 uker gamle. Send gjerne med en pose av maten kattungen er vant til å spise og et pledd eller noe annet som lukter “hjem/mor”. Dette kan gjøre at overgangen til nytt hjem blir litt enklere for den lille.

Vi anbefaler også at alle nye eiere informeres om vaksinering ved 16 uker og kastrering/sterilisering ved ca. 6 måneders alder dersom katten ikke skal brukes til avl.

Det er også viktig å huske på at chipnummeret må overføres til ny eier, slik at katten kan komme hjem til rett eier dersom den skulle rote seg bort.