Katter har konsentrert urin noe som øker risikoen for urinveisproblemer. Det er viktig å passe på at katten får i seg tilstrekkelig med vann. Vannet skal byttes daglig og holdes friskt og rent. Vannskåler bør stilles ut på flere steder og ikke i nærheten av maten ettersom vannet da fort blir skittent. Mange katter vil ha store vannskåler og da kan vannfontener være et bra alternativ. Gi katten også gjerne litt våtfôr da dette inneholder væske.

Les også: Katter kan også få diabetes

Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjoner er vanligst hos eldre dyr. Kun noen få katter får bakteriell urinveisinfeksjon ettersom denne krever inngang for bakteriene. En bakteriell infeksjon kan oppstå sekundert etter urinveisspoling på grunn av urinstein. Andre årsaker kan være nedsatt nyrefunksjon, diabetes og giftstruma noe som gir utspredt urin som kan fremme en bakteriell tilvekst.

Betennelse i blæren

Felin idiopatisk cystit (FIC) innebærer at en betennelse har oppstått i blæreveggen. Dette kan være lokalt utløst (på grunn av en irritasjon i blæren) eller sentralt utløst (på grunn av stress). Det er viktig å utrede grunnårsaken til FIC, det vil si om den er medisinsk eller psykisk. En katt med FIC urinerer lite og ofte, mange ganger blodblandet urin. Katten lager ofte en misfornøyd lyd i forbindelse med urinering og kan tisse på flere ulike steder.

Urinstopp 

FUS eller FLUTD innebærer at katten har urinveisproblemer med eller uten urinstopp. Stoppet kommer av krystaller, celler og/eller proteiner i urinen. Kattens konsentrerte urin bidrar til stener og hvis katten drikker dårlig forverres situasjonen. Selv om problemer kan forekomme hos yngre dyr er den rammede katten oftest en kastrert, overvektig, eldre hannkatt som lever inne. Det er uvanlig at en katt får FLUTD for første gang når den er eldre enn 10 år.

Urinstopp er veldig alvorlig, og det er viktig å alltid dra til veterinæren med en katt som ikke klarer å urinere. Symptomer på dette er at katten er urolig. Noen blir også aggressive.