De fleste katter trives i sommervarmen og tilpasser seg temperaturen. Mange velger å slappe av i skyggen på dagtid og aktivisere seg på kvelds- eller nattestid. Hvis katten oppholder seg fritt utendørs oppsøker den mest sannsynlig skyggen på det varmeste. Det er likevel viktig å være oppmerksom på kattens tilstand på varme sommerdager og ta noen hensyn.

Symptomer på heteslag

Katten kan ha flere ulike symptomer på heteslag. De første symptomene er typisk at katten virker forvirret og sjanglete, peser, får økt kroppstemperatur og har rødt eller hvitt tannkjøtt. Katten kan også få diaré og oppkast. Alvorlige symptomer er hvis katten kommer i en sjokktilstand, og er ute av stand til å reise seg eller gå.

Hva gjør du hvis katten har fått heteslag?

Hvis du mistenker heteslag er det viktig å først og fremst ta kontakt med veterinæren din.

Videre er det viktig å kjøle ned katten. Ta den med inn i et svalt rom og gi den friskt vann. Deretter kan du legge over et fuktig, kjølig håndkle. Kjøl spesielt ned områdene rundt buk og bryst. Det er viktig å få ned kroppstemperaturen gradvis. Sjekk gjerne temperaturen underveis og sørg for at den sakte, men sikkert kommer tilbake på et normalt nivå på 38-39°C.

Når katten begynner å komme til seg selv er det viktig at den får hvile på et tørt og svalt sted.

Hvilke katter er ekstra utsatt?

Enkelte katter håndterer varme dårligere enn andre. Dette gjelder spesielt katter med kroniske sykdommer, trange luftveier, kort snute samt lang og svart pels. Overvektige, svært unge eller eldre katter er også utsatt. Er katten din innenfor en av disse kategoriene er det viktig å være ekstra påpasselig.

Hvordan unngå heteslag?

Det er lite sannsynlig at katten får heteslag ved å oppholde seg i et hjem med god ventilasjon eller lune oppholdssteder, men problemet kan oppstå hvis huset eller leiligheten ikke blir temperert og/eller ved mangel på vann. Det er viktig at katten har ett eller flere lune hvilesteder, og at den kan bevege seg fritt rundt. Steder der solen ikke slipper til er ofte kattens førstevalg, gjerne bad eller gang med kalde fliser eller steingulv. 

Hvis du ikke har god ventilasjon kan du sette opp vinduer og balkongdører slik at det blir trekk og frisk luft. Husk i så fall å sikre dem hvis du bor i høyden. Hvis du ikke har mulighet til å få gjennomtrekk bør du vurdere vifte eller aircondition. Pass også alltid på at katten har tilgang på kaldt og friskt vann både innen- og utendørs.

Les også: Slik unngår du fallulykker for katten

Hva koster en katteforsikring?

Sjekk pris her!

Hva koster en katteforsikring?

Sjekk pris her!