For lange tenner
Tennene til kaninen vokser hele livet. Dessverre er det et vanlig problem at kaniner som blir holdt som familiedyr får for lange tenner. Det er en viss arvelig disposisjon for problemet, men det er først og fremst forårsaket av feil sammensetning av fôr.
Du bør ikke gi kornblandinger til kaninen, selv om den liker det. Hør med veterinæren hvor mye pellets du skal gi til kaninen din hver dag og gi rikelig med høy av god kvalitet slik at den blir mett.
Dersom kaninen får for mye pellets eller kornblandinger spiser den ofte for lite høy eller gress. Det fører til at de tygger for lite, og på feil måte. Tennene blir da ikke naturlig slipt slik de skal, og de blir da for lange og kan få feil tannstilling.
Når tannstillingen først har blitt feil, kan det være vanskelig å rette opp problemet. Som regel er det største problemet at jekslene slites for lite. I noen tilfeller kan kaninen også få problemer med fortennene.
For lange tenner kan forårsake betennelse i munnen, sår på leppene eller tungen og problemer med å spise. Sikling og vanskeligheter med å tygge og svelge riktig kan være tegn på tannproblemer. Etter hvert vil kaninen gå gradvis ned i vekt, og slutter til slutt helt å spise. Hvis du ikke oppdager problemene og tar den med til veterinær, kan kaninen sulte i hjel.
Den vanligste behandlingen er at veterinæren sliper tennene som er for lange med jevne mellomrom. Tennene bør ikke klippes da det kan føre til at tennene knekker, og det kan oppstå sprekker under tannkjøttet som igjen kan gi infeksjoner.
Du bør ikke slipe tennene til kaninen selv, forhør deg i stedet rundt slik at du finner en veterinær som har utstyr og erfaring med dette. Hvis jekslene også skal behandles, eller hvis kaninen er redd, bedøver veterinæren kaninen først. Dessverre er det sjelden nok å slipe tennene én gang, da tennene vokser og problemet kommer tilbake. De fleste vil derfor ha behov for jevnlig veterinærbesøk for å slipe tennene etter hvert som de vokser, men tiden mellom besøkene varierer mye.
Husk at du i mange tilfeller kan forebygge problemet ved å gi kaninen rikelig med høy og gress og begrense annen mat.
Les også: Lær kaninen din å bli renslig
Sår på hasene
Noen kaniner kan få sår på undersiden av bakbeina. Sårene kan oppstå av mange årsaker, for eksempel at kaninen går på for hardt og/eller ujevnt underlag, har dårlig pels på bakbena, at kaninen ofte trommer bakbeina når den blir redd eller på grunn av dårlig hygiene i buret.
Sårene kan bli dype og infiserte, og krever behandling av veterinær med rens, nytt underlag /bandasje, smertelindring og noen ganger antibiotika. Det er også viktig å finne årsaken og om mulig eliminere den.
Pasteurella
En stor del av kaninpopulasjonen har en bakterie, kalt Pasteurella multocida. Denne bakterien gir vanligvis ikke problemer hos en frisk kanin med et godt immunforsvar, men hvis immunforsvaret svekkes vil bakterien kunne formere seg raskt og forårsake alvorlig sykdom. Immunforsvaret kan bli svekket for eksempel ved underernæring, for høy temperatur, dårlig ventilasjon, hvis kaninen bor på for lite område, flytting og lignende.
Bakterien kan blant annet gi infeksjoner i øyne, de øvre luftveiene, lunger, livmor, hud, ører, urinveier og blodforgiftning. Hvis du merker at det renner fra øynene, nesen, kjønnsorganet, eller hvis kaninen mister appetitten, er slapp, har diaré, vipper med hodet, mister balansen, har abscesser, jurbetennelse, hoster eller har problemer med å puste, ta den med til veterinær for utredning.
Ettersom denne bakterien kan gi problemer av ulik grad, i mange ulike organsystemer, vil også behandling variere mellom de ulike tilfellene. Ofte vil det være behov for antibiotika behandling, enten lokalt som for eksempel øyedråper eller systemisk gitt via injeksjon eller munn. Ved synlige infeksjoner vil rens og drenering være nødvendig. Dersom kaninen er allment påkjent, vil væskebehandling og tilpasset fôring være viktig. Jo tidligere man kommer i gang med behandling jo bedre er sjansen for at kaninen vil bli helt frisk igjen.
Diaré
Det kan være flere ulike årsaker til at kaninen får diaré. Det vanligste er mangel på fiber i kosten, samt overvekt, men det kan også være et symptom på mer alvorlig sykdom. Gi kun høy i noen dager dersom kaninen ellers er i god form og ta kontakt med veterinæren din dersom ikke bedring, da diaré potensielt kan være alvorlig for kaninen.
Trommesyke
Plutselig innsettende redusert magemotilitet er et svært vanlig problem hos kaniner. Eieren oppfatter det ofte som forstoppelse fordi kaninen ikke lenger har avføring. Noen ganger er problemet sammensatt, med opphopning av luft i magen eller tarmen.
Den oppblåste magen/tarmen presser på de indre organene, og det kan være smertefullt. Ofte forverres allmenntilstanden til kaninen raskt, og den slutter å spise.
Det kan være mange årsaker til at bevegelsene i magen avtar. Noen ganger er det fordi kaninen av en eller annen grunn har sluttet å spise. Årsaken til den manglende matlysten kan være ulike sykdomstilstander eller at kaninen er stresset, for eksempel av endringer i omgivelsene.
Det vanligste er imidlertid at bevegelsene i magen opphører spontant, fordi kaninen har hatt et fiberfattig og for fettholdig kosthold i lang tid. Tidligere ble denne tilstanden kalt "hårballer i magen" fordi man trodde at hårballer blokkerte passasjen fra magen. Det har imidlertid vist seg at hovedproblemet ofte er at de sunne magebakterier blir erstattet av gassproduserende bakterier når fiberinnholdet i maten er for lavt eller når kaninen slutter å spise. Gassen vil gjøre at kaninen føler seg dårligere og dermed spiser mindre eller slutter å spise. Kaninen blir også ofte dehydrert.
Behandlingen består i hovedsak av å gi kaninen store mengder væske, probiotika, smertelindring samt stimulere og gjenopprette magens naturlige bevegelser ved hjelp av tilpasset mat. Det er ofte en svært langvarig og arbeidskrevende behandling som strekker seg over flere dager, og som i noen tilfeller krever at kaninen legges inn på dyreklinikk. Noen ganger kan dessverre ikke kaninens liv reddes.
Ørebetennelse
Kaniner kan også få ørebetennelse. De som har hengende ører, kan få problemer fordi øregangen ikke får luft, noe som kan øke risikoen for fukt og bakterielle infeksjoner.
Milde tilfeller behandles ved å rense ørene og gi øredråper, men i mer alvorlige tilfeller kan antibiotikabehandling være aktuelt. Lidelsen kan dessverre bli kronisk dersom den underliggende årsaken ikke oppdages eller behandles. I svært alvorlige tilfeller av infeksjon i det indre øret kan det være nødvendig med drenering. Kontakt alltid veterinær ved mistanke om ørebetennelse.
Kreft i livmoren
Livmorkreft er vanlig hos usteriliserte voksne kaniner. Det er en ondartet kreft som kan spre seg til andre deler av kroppen.
Hos kaniner som brukes i avl merker eieren ofte symptomer på sykdommen ved at hun får ulike problemer i forbindelse med drektighet og abort. Hos hunnkaniner som ikke brukes i avl er det ofte blødninger fra skjeden som eieren oppdager først. Det kan lett forveksles med blod i urinen. Andre symptomer er at kaninen har dårlig matlyst, går ned i vekt, er slapp eller puster raskere og annerledes.
Hvis kreften ikke har spredt seg videre til andre organer, kan fjerning av livmoren være behandling. Dersom kreften har spredt seg til andre organer, er avliving dessverre ofte det eneste rette. Ettersom denne krefttypen oppstår i livmoren, vil sterilisering av kaniner være et forebyggende tiltak. Kaniner som ikke skal brukes i avl kan steriliseres når de er ca. 6 måneder gamle.
Leddproblemer
Leddproblemer er vanlig hos eldre kaniner, men kaninene er flinke til å skjule problemet, og det kan derfor være vanskelig å oppdage før det har gått langt.
Tegn på leddproblemer kan være at kaninen er mindre aktiv eller treigere enn tidligere. Mange klarer ikke å stelle pelsen og holde seg rene, noe som fører til at pelsen på ryggen vil kunne floke seg og de kan ha urin og avføring tilsmurt bak. Noen kan også bli sittende i urin eller avføring, da det å bevege seg er smertefullt.
For disse kaninene vil smertelindring sammen med et tilpasset miljø være viktig for at kaninen skal kunne ha det bra. Du som eier kan hjelpe kaninen med å holde seg ren, samt gre pelsen der kaninen selv ikke kommer til. Det er viktig å håndtere kaninen på en skånsom måte og huske at den kan ha vondt.
Kaniner er laget for å hoppe og vil derfor lettere kunne utvikle problemer dersom de ikke får beveget seg nok. For å forebygge leddproblemer er det viktig at kaniner som holdes i bur får mulighet til å hoppe fritt daglig. Buret bør også være stort nok både i høyde og lengde til at kaninen kan ta flere hopp og løpe litt rundt.