Veterinæren svarer:
Hvis katten er en utekatt som ofte spiser mus, har den muligens bruk for regelmessige ormekurer. Men hovedregelen er at man kun behandler mot orm når katten viser tegn på å ha orm.
Kattunger bør behandles mot spolorm og bendelorm før de fyller tre uker og ved avvenning fra morsmelk.
Hvis katten din er en innekatt som aldri er ute er risikoen for at den får parasitter svært liten. Hvis den overhodet har bruk for ormekur er det nok med et middel mot spolorm, da katten kun kan få bendelorm hvis den jakter på og spiser byttedyr som mus.
Symptom
I noen tilfeller kan katten kaste opp lange spolorm, og noen ganger kan man se bendelorm (likner hvite risengryn) ved endetarmsåpningen. Andre tegn på at katten kan ha orm er diaré, vekttap, glansløs pels, oppkast og hoste.
Hva kan jeg gjøre selv?
Kontakt veterinær hvis du har mistanke om at katten har orm. Du kan eventuelt ta med en avføringsprøve til dyrlegen. Tidligere ble ormekur solgt over disk, men for å unngå overbehandling med påfølgende resistensproblemer er midlene nå reseptbelagte.
Når bør jeg oppsøke veterinær?
Du bør alltid kontakte veterinær hvis du har mistanke om at katten har orm. Dyrlegen kan fastslå hvilken type orm det dreier seg om og skrive ut rett medisin. Hvis katten er en utekatt som ofte spiser mus kan du spørre veterinæren om det vil være hensiktsmessig å gi den regelmessige ormekurer.