Tannresorpsjon (FORL)

Den gamle katten min har vært til årlig helsekontroll hos dyrlegen. Hun oppdaget at katten min er rammet av tannresorpsjon, og to tenner ble trukket ut. Er det risiko for at flere tenner er rammet av sykdommen?

Veterinæren svarer:

Tannresorpsjon er en tilstand der vevet som tannen er bygget opp av, dentin (tannbein), gradvis smuldrer opp og etter hvert bli helt ødelagt. Dette er en svært vanlig sykdom hos katt og behandlingen går ut på å trekke de rammede tennene.

Katter som har fått påvist denne sykdommen på en eller flere tenner, bør jevnlig kontrolleres da det er økt fare for at andre tenner også rammes.

Symptom

Vanlige symptomer er at katten sluker maten i istedenfor å tygge, tygger maten kun på den ene siden i munnen eller mister mat ut av munnen når den spiser. Et annet symptom kan være at katten plutselig heller vil ha våtfôr enn tørrfôr. Tap av appetitt kan være et symptom, men dette vil ofte ikke oppstå før sykdommen har gått langt. Når man ser i munnen på katten kan man ofte se at tannkjøttet er rødt og irritert rundt tennene.

Årsak

Årsaken til tilstanden er at dentin, som er laget som ligger mellom nerven og emaljen i tanna, brytes ned.

Ofte starter denne nedbrytningen i overgangen til tannkjøttet, noe som kan gi lommedannelser inn under tannkjøttet. Etter hvert som tilstanden pågår brytes tannen gradvis ned.

Hva kan jeg gjøre selv?

Det kan være smart å venne katten til å bli sett i munnen. På denne måten kan det være lettere å oppdage eventuelle rødheter i tannkjøttet tidligere.

Du kan også ta med katten til årlig helsekontroll og følge veterinærens anbefalinger for fjerning av tannstein.

Etter hvert som katter blir eldre, vil de fleste katter ha behov for å få fjernet tannstein. Hvis veterinæren tar røntgen av tennene til katten samtidig, vil tidlige tegn på TR kunne oppdages.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Ved mistanke om smerter fra munnen, endret spisemønster eller rødheter i tannkjøttet bør katten undersøkes av veterinær.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?